AcasăCORONAVIRUSVarianta Delta a îngropat visul imunității colective

Varianta Delta a îngropat visul imunității colective

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că alte 236.000 de persoane ar putea muri din cauza Covid-19 în Europa până la 1 decembrie. Confruntată cu varianta Delta și contagiozitatea sa ridicată, realizarea imunității colective numai datorită vaccinurilor pare o iluzie.

„Dacă întrebarea este: Vom putea amortiza şi controla pandemia doar prin vaccinare? răspunsul este: Nu „, a declarat pentru AFP epidemiologul Mircea Sofonea, lector la Universitatea din Montpellier.

El susține că  imunitatea colectivă depinde de doi factori de bază. „Este vorba despre infecţiozitatea intrinsecă a virusului şi eficacitatea vaccinurilor în ceea ce priveşte protecţia faţă de infecţie. Iar în acest moment, eficacitatea nu există”.

Cu 60% mai transmisibilă

Delta a dovedit că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha a virusului SARS-CoV-2 şi de până la de două ori mai infecţioasă faţă de tulpina iniţială, care a apărut la sfârşitul anului 2019.

Pentru virusul original, care avea o rată de reproducere situată între 0 şi 3 – adică fiecare persoana care contracta infecţia putea infecta la rândul său până la alte trei persoane – imunitatea colectivă ar fi putut fi atinsă în cazul în care aproximativ 66% dintre persoane erau imunizate, a explicat virologul Antoine Flahault.

„Însă, dacă rata de reproducere este de 8, cum este în cazul Delta, asta ne apropie de 90%”, spune el.

“În cazul în care vaccinurile ar fi 100% eficiente pentru stoparea infecţiilor cu Delta, 90% ar putea fi posibil de atins. Din păcate, nu sunt”.

Sfârșitul transmiterii infecției, o imposibilitate evidentă

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de autorităţile din Statele Unite, eficacitatea vaccinurilor ARNm de la Pfizer şi Moderna în prevenirea infecţiei s-a redus de la 91% la 66% de când Delta a devenit varianta dominantă.

Iar studiile au relevat că eficacitatea vaccinului împotriva infecţiei cu varianta Delta scade în timp – unul dintre motivele pentru care mai multe ţări se pregătesc în prezent pentru o a treia doză, sau supra-rapel.

Sofonea consideră că va fi nevoie ca peste 100% dintre oameni să fie vaccinaţi pentru a garanta sfârşitul transmiterii infecţiei – “o imposibilitate evidentă”.

„Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate şi asta înseamnă că oricine nu este încă vaccinat va întâlni, la un moment dat, virusul”, a declarat luna aceasta parlamentarilor Andrew Pollard, directorul grupului britanic Oxford Vaccine Group.

Imunitatea a devenit un mit

Dar chiar dacă imunitatea efectivelor prin vaccinare a devenit „un mit”, în cuvintele prof. Pollard, specialiștii insistă că vaccinurile sunt esențiale.

La fel ca în cazul vaccinurilor împotriva altor boli non-endemice, cum ar fi rujeola şi gripa, vaccinurile contra Covid-19 oferă o protecţie excelentă împotriva îmbolnăvirii grave.

„Ceea ce recomandă oamenii de ştiinţă este să fie protejate un număr maxim de persoane prin vaccinare”, a precizat Flahault.

Potrivit lui Sofonea, ar fi încă posibil ca boala Covid-19 să devină, de-a lungul timpului, o altă maladie endemică. Specialistul a descris un viitor apropiat în care „măştile şi distanţarea fizică continuă în anumite regiuni” pentru a limita transmiterea şi, în cele din urmă, îmbolnăvirile grave.

„În timpul pandemiei SIDA, când oamenii de ştiinţă au spus că trebuie să folosim prezervative, o mulţime de oameni au spus: „OK, o vom face pentru o vreme”. În cele din urmă, au continuat să le folosească. S-ar putea să continuăm să folosim măşti în spaţii închise şi în mijloacele de transport pentru multă vreme”, a conchis Antoine Flahault.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.569 afisari

8 COMENTARII

  1. Aseara m-am epilat in chur cu crema Farmec iar acum m-am basit cu o intensitate sonora de peste 40dB , soldata cu o usoara vibratie a ferestrelor.

  2. Poa’ sa faca su supra supra rapelul.
    Ei nu inteleg ca e o alta varianta a virusului, deci un altfel de vaccin ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger