Guvernul de la Londra a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate Covid-19 și încurajează populația să se obișnuiască să trăiască cu virusul, așa cum o face deja în cazul gripei.
Acest vânt de libertate vine la momentul potrivit pentru premierul Boris Johnson, ținta scandalului petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, sfidând regulile impuse împotriva noului coronavirus.
După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice – printre cele mai uşoare din Europa – introduse în decembrie 2021 în urma creşterii numărului de infectări provocate de varianta Omicron: obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.
„Pe măsură ce Covid devine endemic, trebuie să înlocuim obligațiile legale cu sfaturi și recomandări”, le-a spus Boris Johnson parlamentarilor.
Opus obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în transportul în comun, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că va menţine această măsură în capitala britanică.
Mai reticentă decât celelalte naţiuni din componenţa Marii Britanii (Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) în ceea ce priveşte implementarea restricţiilor antiepidemice, Anglia le-a anulat, într-o primă fază, pe majoritatea dintre ele în data de 19 iulie 2021, supranumită „ziua libertăţii”.
Dar apariția în toamnă a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a determinat Guvernul lui Johnson să declanşeze „Planul B”, în pofida opoziţiei exprimate de o parte din majoritatea guvernamentală.
Pe măsură ce numărul cazurilor a explodat în timpul sărbătorilor de iarnă, Boris Johnson a rezistat apelurilor de a înăspri și mai mult restricțiile în vigoare.
El consideră în prezent că faptele i-au dat dreptate: spitalele au fost eficiente în faţa valului Omicron, numărul pacienţilor care necesitau conectarea la un ventilator nu a crescut niciodată, iar numărul infectărilor a scăzut considerabil.
Cu toate acestea, Marea Britanie, printre țările cele mai puternic afectate de pandemie, cu aproape 155.000 de decese, înregistrează încă aproape 100.000 de cazuri noi înregistrate zilnic.
Potrivit AFP, premierul speră chiar să poată ridica în martie obligația izolării la domiciului în cazul unui test pozitiv, „cum nu există nicio obligație legală pentru persoanele care au gripă să se izoleze”.