AcasăCORONAVIRUSValeriu Gheorghiță, chemat în Parlament să dea socoteală în scandalul centrelor de...

Valeriu Gheorghiță, chemat în Parlament să dea socoteală în scandalul centrelor de vaccinare „invizibile”

Valeriu GheorghitaValeriu Gheorghiță, chemat în Parlament să dea socoteală în scandalul centrelor de vaccinare „invizibile”

În România există două sisteme de vaccinare paralele: unul oficial, în care oamenii trebuie să se programeze telefonic sau pe platforma online a STS, și un altul cu circuit închis, unde au acces doar anumite categorii de oameni. 

Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, pe care le putem vedea pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro, mai există de 4 ori mai multe centre care nu figurează nicăieri, potrivit Buletin de București. Aceste centre sunt deschise în spitale, în instituțiile militare sau cele care aparțin de Ministerul Afacerilor Interne.

Acestea ar fi rezervate personalului din domeniul siguranței naționale, adică oamenii din MAI, MApN și din serviciile secrete. În București ar funcționa 48 de centre, însă doar 11 dintre ele sunt disponibile pe platformă.

Potrivit unor surse guvernamentale, prin publicarea datelor oficiale, puse la dispoziție pe 5 martie, pe platformă, de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății ar fi intenționat se reia o tema pe care, în trecut, a mai avut un conflict atât cu premierul, cât și cu coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, cea a vaccinărilor făcute „peste rând”.

Valeriu Gheorghiță: „Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare. El a precizat că aceste date trebuie validate înainte de publicare pentru că pot fi erori care pot genera o serie de interpretări greșite, cum ar fi că se vaccinează în afara platformei.

„Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei. Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (…) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală.”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul Comitetului național pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) ar putea fi chemat la o audiere în Parlament în legătură cu publicarea datelor privind listele de vaccinare și cu centrele de vaccinare cu circuit închis, a precizat președintele Comisiei pentru Sănătate Nelu Tătaru.

„Văd o problemă aici și am avut aceste discuții și cu Comitetul Național de Vaccinare și urmează ca în perioada săptămânii viitoare să avem și lămuriri, și aceste centre sa intre in circuit”, a spus fostul ministru al Sănătății, la RFI România.

author avatar
Andreea Vlad
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger