AcasăCORONAVIRUSVaccinurile sunt adecvate împotriva Omicron? EMA nu are răspuns

Vaccinurile sunt adecvate împotriva Omicron? EMA nu are răspuns

Dacă problema eficacității vaccinurilor împotriva variantei Omicron nu a fost încă decisă, directorul Agenției Europene pentru Medicamente se încumetă la estimări.

Noua  variantă a Covid-19 se răspândește cu viteza fulgerului în Statele Unite, unde este acum dominantă, precum și în Europa, în special în Regatul Unit.

La Paris, „mai mult de una din trei contaminări” este legată de Omicron, notează AFP.  În serviciile de terapie intensivă din Franţa sunt în îngrijire peste 3.000 de pacienţi cu Covid-19 pentru prima dată din luna mai. 

În timp ce majoritatea țărilor occidentale concentrează totul pe vaccinare, întrebarea eficienței serurilor împotriva acestei noi variante este pe buzele tuturor. Întrebare la care „încă nu există răspuns”, a indicat marți, 21 decembrie, directorul EMA.

„Permiteți-mi să subliniez că nu există încă un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adecvat, cu o compoziție diferită, pentru a combate această variantă sau oricare alta”, a spus Emer Cooke într-o conferință de presă.

Totuși, “cu cinci seruri și șase medicamente împotriva Covid-19, ne aflăm într-o poziție mult mai puternică decât anul trecut”.

„Trebuie să avem mai multe date despre impactul variantei asupra eficacității vaccinurilor aprobate și să colectăm dovezi suplimentare despre modul în care funcționează vaccinurile actuale, pentru a preveni formele severe sau mai ușoare ale bolii, precum și spitalizările și decesele”.

Cooke a precizat că „avem o mulțime de instrumente suplimentare la dispoziție”,în timp ce Uniunea Europeană a autorizat luni utilizarea unui al cincilea vaccin împotriva Covid, cel al companiei americane Novavax.

author avatar
Radu Jacotă
275 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...