AcasăCORONAVIRUSVaccinurile, o înfrângere europeană

Vaccinurile, o înfrângere europeană

Uniunea Europeană a patinat pe covorul de urgență al vaccinului. Și totuși provocarea nu a fost imposibilă, așa cum demonstrează Statele Unite, Marea Britanie și Israel, dar a lăsat urme adânci în rândurile celor 27.

Dacă OMS a reproșat recent politicienilor de la Bruxelles “lentoarea inacceptabilă” în ceea ce privelte vaccinarea, New York Times a titrat „acest fiasco care subminează credibilitatea Uniunii Europene”. Ce s-a întâmplat ? Încă o dată, UE s-a arătat neputincioasă să reacționeze la timp pentru a orchestra eficient operațiunea majoră de vaccinare, un pas esențial pentru a ieși din criza sănătății, notează L’Express. Și în timp ce țările europene s-au bâlbâit în gestionarea contractelor cu laboratoarele farmaceutice, SUA și Regatul Unit au injectat milioane de oameni, ca să mai vorbim de Israel –lider mondial. În jocul crud al comparației, UE se situează clar în partea de jos. De atunci, „dieselul” european, pentru a folosi cuvintele lui Emmanuel Macron, rulează mai repede și ar putea recupera o parte din întârzierea sa. Până în vară, fabricile de pe continent vor putea produce peste 350 de milioane de doze de vaccin. Europa va fi în curând campioana mondială în producția de vaccinuri, cu o capacitate anuală cuprinsă între 2,5 și 3 miliarde de doze până la sfârșitul anului. Pe hărtie arată bine, dar în realitate este greu de crezut, deoarece lipsa și întârzierea vaccinării în UE în comparație cu Regatul Unit, Statele Unite, Israel sunt uluitoare. Mândră de modelul ei social, UE s-a împotmolit în proceduri birocratice care au dus la fracturarea programului inițial de vaccinare. Cele trei țări pomenite mai sus au câștigat prima bătălie împotriva Covid, în timp ce Vechiul Continent începe o a doua.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
585 afisari

1 COMENTARIU

  1. Și așa sunt toți de acord că aceste vaccinuri nu oferă o protecție împotriva noilor tulpini ale virusului Covid-19 (africană,engleză și a altor mutații în viitor),așa că vaccinarea a fost doar un test .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger