Cauta

Vaccinurile Covid chiar limitează răspândirea virusului?

S-a stabilit de mult că vaccinurile Covid-19 reduc riscul de boli grave și spitalizare. Dar a existat până de curând un semn de întrebare cu privire la reducerea transmiterii virusului.

Este o întrebare importantă și în jurul căreia s-au construit politicile de sănătate publică. Regatul Unit, de exemplu, a mandatat vaccinurile pentru tot personalul de îngrijire socială.

Iar în Italia, din 15 octombrie, lucrătorii vor trebui să prezinte angajatorului dovada vaccinării, a unui test covid negativ sau a recuperării după o infecție recentă.

Oricine nu poate face acest lucru riscă să fie suspendat de la muncă fără plată. Alte țări adoptă măsuri similare.

Dar vaccinurile limitează de fapt răspândirea virusului? Un studiu amplu condus de o echipă de la Universitatea Oxford și care analizează în mod specific varianta Delta a arătat că atât vaccinurile Pfizer, cât și AstraZeneca reduc într-adevăr transmiterea bolii.

Studiul a analizat aproape 150.000 de contacte care au fost urmărite din aproape 100.000 de cazuri inițiale de Covid.

Cazurile inițiale pozitive conțineau un amestec de persoane vaccinate și nevaccinate și scopul nu a fost doar de a vedea care grupuri au cel mai probabil să transmită virusul, ci și care dintre vaccinurile Pfizer sau AstraZeneca au fost cele mai eficiente în reducerea transmisiei.

Constatările au arătat că ambele vaccinuri au redus transmisia, dar că vaccinul Pfizer a fost cel mai eficient în acest sens.

Ca și în cazul cercetărilor anterioare, acest studiu de la Oxford a constatat că grupurile vaccinate și nevaccinate aveau niveluri similare ale virusului în corpul lor, dar cei care au fost vaccinați au fost mai puțin susceptibili să îl transmită altora, sugerând că elimină virusul mai repede.

Există o problemă

Studiul a constatat că protecția pe care vaccinurile o oferă împotriva transmiterii Covid-19 scade în timp.

La trei luni după administrarea injecției AstraZeneca, cei care au avut infecții descoperite au fost la fel de susceptibili să răspândească varianta Delta ca și cei nevaccinați. În timp ce protecția împotriva transmiterii a scăzut la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, a existat încă un beneficiu în comparație cu persoanele nevaccinate.

Pare o veste descurajantă, notează Al Jazeera, dar este important de reținut că persoanele vaccinate au sisteme imunitare mai robuste și vor putea să scape de boală mai repede decât cei nevaccinați.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version