AcasăCORONAVIRUSVaccinuri și certificate verzi: ce face UE cu persoanele fără acte?

Vaccinuri și certificate verzi: ce face UE cu persoanele fără acte?

Este o problemă din ce în ce mai presantă în Uniunea Europeană: pentru oamenii fără acte – în general migranți – înregistrarea pentru vaccinuri este în sine o provocare, sunt excluși din sistemele de sănătate ale majorității țărilor europene, iar pandemia și măsurile de izolare îi împing spre excluziune socială și sărăcie.

Autoritățile solicită de obicei un cod de securitate socială, adresă de domiciliu sau un document național de identificare, pe care cel mai probabil migranții nu le au.

O altă barieră critică este lipsa de claritate în majoritatea statelor membre ale UE cu privire la faptul dacă persoanele fără documente se califică în primul rând pentru vaccin și, dacă da, cum îl pot obține.

Organizația non-profit Lighthouse Reports a descoperit că cel puțin nouă țări din Europa au politici vagi cu privire la drepturile de vaccinare pentru persoanele fără acte, notează Al Jazeera.

Situație similară și în cazul “certificatului verde”. În Italia, de exemplu, codul emis pentru migranții fără acte de a primi asistență medicală nu este întotdeauna recunoscut de către ministerul Sănătății ca fiind valabil pentru obținerea acestui green pass, care este acum necesar pentru a accesa majoritatea spațiilor și serviciilor publice – inclusiv locurile de muncă și transportul.

Preocupările privind protecția datelor și controalele de imigrare descurajează, de asemenea, persoanele fără acte să se înregistreze pentru certificat. În Republica Cehă și Polonia, încă nu este clar dacă datele transmise la cererea pentru certificat vor fi transmise autorităților de imigrare.

Chiar și atunci când există garanții clare, încălcările securității datelor – cum ar fi în Germania recent – ​​pot alimenta temerile existente și pot descuraja oamenii să obțină certificatul.

Poliție sporită

Dincolo de problemele de accesibilitate, controlul sporit al anumitor spații legate de certificatele Covid– de către forțele de ordine, agenții de securitate și diverși alți actori – creează un risc de excludere și discriminare mai mare.

În Austria, guvernul crește verificările aleatorii ale certificatelor de către poliție în spațiile publice, despre care societatea civilă se teme că vor merge mână în mână cu verificările de identitate – cu probleme legate de consecințele imigrației pentru persoanele fără acte.

Unii experți în domeniul sănătății publice se îngrijorează că un control sporit al poliției ar putea încuraja și mai mult ezitarea la vaccin în rândul grupurilor marginalizate. S-a stabilit deja că inegalitățile preexistente afectează anumite grupuri etnice și persoane cu venituri mai mici și au un efect asupra adoptării vaccinului.

Pentru persoanele fără acte, aceste inechități subiacente sunt agravate de barierele în calea înregistrării vaccinurilor, neîncrederea în autorități și riscurile de aplicare a legii în materie de imigrare – ca să nu mai vorbim, în majoritatea țărilor, de o excludere de lungă durată din sistemele naționale de sănătate din cauza statutului lor de migranți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor