AcasăCORONAVIRUSVaccinul Sputnik V: strategia rușilor

Vaccinul Sputnik V: strategia rușilor

Rusia intenționează să împărtășească rezultatele preliminare ale studiului său de vaccin COVID-19 pe baza primelor șase săptămâni de monitorizare a participanților, crescând ritmul într-o cursă globală deja frenetică pentru a pune capăt pandemiei.

Alexander Gintsburg, șeful Institutului Gamaleya care a produs vaccinul Sputnik V, a declarat pentru Reuters că ritmul dezvoltării sale este necesar în condițiile „de război” ale unei pandemii. Rusia a continuat cu potențialul său vaccin la viteză maximă, cu vaccinări publice în masă, ridicând îngrijorarea unor observatori că acordă prioritate prestigiului național în locul științei și siguranței solide. Așezat în biroul său cu lambriuri de la institutul din Moscova, Gintsburg a spus că echipei sale i s-a stabilit un termen limită pentru a produce un vaccin, dar că au fost respectate toate liniile directoare pentru testarea siguranței și eficacității Sputnik V.

Planul de publicare a rezultatelor intermediare bazat pe primele 42 de zile de monitorizare a voluntarilor aduce șanse mari  Rusiei să devină prima la nivel mondial care anunță date dintr-o etapă finală sau din faza a treia. Primul din cei 5.000 de voluntari a fost vaccinat pe 9 septembrie, ceea ce înseamnă că rezultatele intermediare ar putea fi publicate la ceva timp după 21 octombrie. Fondul suveran al Rusiei, care a investit în lansarea vaccinului, a declarat că se așteaptă ca rezultatele intermediare să fie publicate în octombrie sau noiembrie. Gintsburg a declarat că voluntarii vor fi monitorizați timp de 180 de zile după ce ultimii 40.000 de participanți au fost vaccinați. După șase luni, echipa sa intenționează să calculeze rezultatele finale și să le publice într-un jurnal internațional. Rezultatele lor din faza incipientă a studiului au fost evaluate de colegi și publicate în The Lancet.

“Cea mai etică abordare”

În paralel cu procesul, Rusia a început să inoculeze membrii publicului larg considerați cu risc ridicat pe 8 septembrie, o altă mișcare neconvențională a Moscovei în cursa pentru un vaccin. Rezultatele probelor intermediare de fază a treia ar informa probabil o decizie cu privire la extinderea acestui impuls de inoculare în masă, începând cu persoanele de peste 60 de ani. Gintsburg a apărat înregistrarea timpurie a vaccinului pentru uz public, spunând că este cea mai etică abordare.„Alegerea a fost între a oferi oamenilor posibilitatea de a se proteja sau a-i lăsa să joace ruletă cu această infecție mortală”. El a mai spus că Rusia urmărește ca vaccinul să fie cu aproximativ 75 la sută mai eficient decât un placebo, care este peste pragul de 50 la sută pentru vaccinurile COVID-19 stabilit de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Rusia intenționează, de asemenea, să testeze vaccinul în mai multe țări, inclusiv în Belarus, Brazilia și India. În plus, Institutul Vector din Siberia a anunțat că a finalizat studiile clinice de fază 2 – penultimul pas înainte de a solicita autorizația de introducere pe piață al unui al doilea vaccin candidat Covid-19.

Ce face concurența

Producătorul britanic AstraZeneca a lansat un studiu de fază trei pentru vaccinul său în luna mai și nu a dezvăluit încă nicio tendință.Gigantul farmaceutic american Pfizer, care dezvoltă un vaccin împreună cu partenerul german BioNTech și producătorul american de vaccinuri Moderna și-au început testele la sfârșitul lunii iulie. Niciunul nu a făcut încă dezvăluiri preliminare.BioNTech a declarat că ar putea avea date pentru depunerea reglementărilor până la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.În încercarea de a accelera procesul de găsire a unui vaccin, Marea Britanie intenționează să găzduiască studii în care voluntarii sunt infectați în mod deliberat cu COVID-19.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger