AcasăCORONAVIRUSVaccinul rusesc, ținut la ușa UE

Vaccinul rusesc, ținut la ușa UE

Aprobarea pentru vaccinul rusesc anti-coronavirus Sputnik V de către Uniunea Europeană va fi întârziată din cauză că termenul limită de 10 iunie pentru transmiterea de date a fost ratat, au declarat pentru Reuters două surse apropiate de acest dosar.

Una dintre surse, un oficial guvernamental german, a spus că eşecul în a oferi datele testelor clinice necesare către Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) va amâna acordul blocului comunitar până cel puţin în septembrie.

„Aprobarea vaccinului Sputnik va fi întârziată probabil până în septembrie, poate chiar până la sfârşitul anului”, a spus oficialul, sub protecţia anonimatului.

Iniţial, era de aşteptat ca EMA să îşi încheie evaluarea asupra vaccinului rusesc şi să transmită o decizie în mai sau iunie.

O a doua sursă a declarat că data limită din 10 iunie nu a fost respectată și că EMA a dat încă o săptămână dezvoltatorului vaccinului, Institutul Gamaleya din Rusia, pentru a depune datele necesare.

Fondul rus de investiții directe (RDIF), care comercializează vaccinul, a declarat că revizuirea EMA “este pe drumul cel bun”.

„Deşi EMA decide calendarul procedurii de aprobare, echipa Sputnik V se aşteaptă ca aprobarea pentru vaccin să vină în următoarele două luni”, a adăugat RDIF.

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a avut discuţii pentru a cumpăra Sputnik V, dar a condiţionat orice achiziţie de aprobarea din partea EMA.

Frustrate de campania lentă de imunizare, unele landuri, inclusiv Bavaria, şi-au exprimat interesul la începutul anului pentru a comanda Sputnik V, însă de atunci vaccinarea s-a accelerat.

Slovacia a devenit în această lună a doua ţară din UE, după Ungaria, care a început imunizarea cu Sputnik V, în ciuda faptului că nu există o aprobare a UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor