AcasăCORONAVIRUSVaccinul COVID: UE vrea 300 de milioane de doze

Vaccinul COVID: UE vrea 300 de milioane de doze

Comisia Europeană  a ajuns la un acord preliminar pentru a obţine 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianţa germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă100 de milioane, cu livrări începând cu finele anului 2020, sub rezerva aprobării de reglementare. Este a şasea înţelegere de acest fel încheiată de Uniunea Europeană.

Acordul de furnizare propus cu Comisia Europeană ar reprezenta cea mai mare comandă inițială de doze de vaccin pentru Pfizer și BioNTech până în prezent. Dozele de vaccin pentru Europa ar fi produse în fabricile germane de producție ale BioNTech, precum și în fabricile Pfizer din Belgia. Dacă se primește aprobarea de reglementare pentru candidatul la vaccin BNT162b2, Comisia Europeană ar conduce procesul de alocare a dozelor de vaccin între cele 27 de state membre ale UE. „Discuţiile finalizate cu BioNTech-Pfizer marchează un nou pas important în eforturile noastre de a construi un portofoliu solid şi diversificat de potenţiale vaccinuri. Acesta a fost obiectivul strategiei UE privind vaccinul şi îl îndeplinim. Suntem optimişti că printre aceste potenţiale vaccinuri va exista unul sigur şi eficient împotriva COVID-19 care să ne ajute să învingem pandemia”, a precizat comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides.

„Este a şasea companie farmaceutică cu care am finalizat discuţii sau am semnat un acord pentru potenţiale vaccinuri, în timp record. Şansele noastre de a dezvolta şi distribui un vaccin sigur şi eficient sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europeni, cât şi pentru restul lumii”, a adăugat și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. UE a încheiat deja acorduri pentru a-şi asigura acces la potențiale vaccinuri cu Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna şi AstraZeneca. Pe 27 iulie, Pfizer și BioNTech au anunțat că, în urma unei analize a datelor clinice din studiile  de fază 1/2 și în consultare cu Centrul FDA pentru Evaluare și Cercetare Biologică (CBER) și alte organisme de reglementare globale, companiile au selectat BNT162b2 candidat la vaccin pentru a trece mai departe la un studiu de fază 2/3.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
123 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger