AcasăCORONAVIRUSVaccinul Covid, o cursă la rece

Vaccinul Covid, o cursă la rece

Odată cu sosirea iminentă a vaccinurilor anti-Covid care uneori trebuie depozitate la temperaturi de îngheț ( cum este cazul celui de la Pfizer/BioNTech, păstrat la -70 ° Celsius), producătorii americani  și germani de congelatoare și containere izolante își oferă ajutorul – la concurență cu industria alimentară și auto.

UPS Logistics produce mai mult de 500 de kilograme de gheață uscată pe oră în depozitele sale din SUA și a dezvoltat  concelatoare portabile pentru a menține vaccinul între -20 și -80 de grade Celsius. Grupurile care nu au legătură cu fabricarea, depozitarea sau transportul vaccinurilor se află, de asemenea, prezente în cursă.  „Am evaluat capacitățile congelatoarelor  noastre ultra-reci  și suntem pregătiți să asistăm autoritățile din domeniul sănătății în cazul în care capacitățile lor de stocare devin prea limitate”, a declarat directorul administrativ al gigantului de carne Smithfield, Keira Lombardo. Grupul, care s-a confruntat cu numeroase cazuri de Covid-19 în unele dintre abatoarele sale, este de asemenea gata să ajute autoritățile să distribuie vaccinurile, în special pentru fermierii și angajații lanțului agroalimentar, considerați lucrători esențiali. La rândul său, Ford a comandat congelatoare  în așteptarea sosirii vaccinurilor, pentru a le oferi angajaților care le vor atunci când vor fi disponibile. Când noul coronavirus a început să se răspândească în primăvară în Statele Unite, compania a trebuit să-și închidă temporar fabricile. De atunci și-a reluat activitățile, dar cu măsuri importante de sănătate. „Sănătatea și siguranța angajaților noștri sunt prioritatea noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului pentru AFP. General Motors nu a mers atât de departe, însă producătorul din Detroit este “în contact cu agențiile guvernamentale care vor organiza distribuția vaccinului în toată țara și se va coordona cu acestea atunci când planurile vor fi stabilite”.

Boom-ul congelatoarelor

Compania So-Low, care produce frigidere pentru centre de cercetare sau afaceri, a cunoscut o „explozie impresionantă” a cererii pentru congelatoarele sale de până la -85 ° C de când Pfizer/BioNTech a anunțat că vaccinul său trebuia depozitat la -70 ° C. Comenzile au început să curgă de la sfârșitul lui septembrie, dar am observat de asemenea o cerere pentru echipamentele noastre de până la  -30 ° C, adecvate pentru vaccinul dezvoltat de compania Moderna, a precizat  Danny Hensler, director de vânzări al companiei. Chiar dacă angajații lucrează și sâmbăta, cumpărătorii – în principal unități de asistență medicală, laboratoare și universități – sunt acum pe lista de așteptare.

Cutii super-izolante, frig polar

La prima vedere, acestea sunt cutii obișnuite, dar conțin o bijuterie a tehnologiei: containerele companiei germane Va-Q-Tec, campioni ai izolației termice, vor transporta vaccinurile împotriva Covid-19 în călătoria lor frigorifică de-a lungul planetei. În hangarele din Würtzburg, Bavaria, se vor construi peste 10.000 de astfel de containere. Chiar și la temperaturi foarte scăzute, aceste materiale au o nevoie minimă de gheață uscată, un alt avantaj atunci când resursele acestui nou aur alb sunt limitate. Funcționează fără un motor electric pentru răcire, spre deosebire de frigidere. “Datiorită unei tehnologii care utilizează siliciul, se poate menține o temperatură variind de la câteva grade până la frigul polar, timp de zece zile”, spune Joachim Kuhn, conducătorul proiectului. În trecut, Va-Q-Tec a câștigat deja loialitatea unei clientele de laboratoare pentru transportul la temperatură foarte scăzută a ingredientelor farmaceutice active (API).  Compania are acum șapte locații în întreaga lume și o cifră de afaceri de 65 de milioane de euro în 2019. Piața containerelor termice, de asemenea râvnită de American Csafe și de Envirotainer(Suedia), crește cu 10% în fiecare an.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor