AcasăCORONAVIRUSVaccinul chinezesc Coronavac, frecție la un picior de lemn! Ce arată cele...

Vaccinul chinezesc Coronavac, frecție la un picior de lemn! Ce arată cele mai recente studii

vaccinVaccinul chinezesc Coronavac, frecție la un picior de lemn! Ce arată cele mai recente studii

Zero protecție după prima doză cu vaccinul chinezesc Coronavac, arată un studiu realizat în Chile, țară care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare de pe continentul sud-american.

Campania de vaccinare din Chile, bazată în principal pe vaccinul Chinei, a demonstrat o eficacitate de 56,5% împotriva riscului de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze, dar niciun efect semnificativ după prima doză.

După prima doză, vaccinul are o eficacitate de 3%. „Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni. La şase săptămâni după administrarea unei doze, ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a declarat rectorul Universităţii Chile, Ennio Vivaldi, într-o conferinţă de presă, potrivit france24.com.

Serul chinezesc, eficient numai după a doua doză

Începând din 24 decembrie 2020, în Chile se administrează populației vaccinul Coronavac dezvoltat de compania chineză Sinovac, care reprezintă majoritatea covârşitoare (93%) a dozelor administrate, şi vaccinul produs de Pfizer-BioNtech.

Până la această dată, Chile, o ţară cu 19 milioane de locuitori, a administrat cel puţin o doză de vaccin pentru 7,07 milioane de rezidenţi şi ambele doze pentru 4,04 milioane de persoane, cele din urmă reprezentând peste 26% din populaţia vizată de această campanie – 15,2 milioane de locuitori.

Chile era până acum o lună o țară dată drept în exemplu în America de Sud pentru rata ridicată de vaccinare a populației care făcuse să scadă rata infecțiilor și a deceselor. În ciuda ratelor ridicate de vaccinare din Chile, experții spun că mai multe tulpini infecțioase ale virusului, relaxarea distanțării sociale și mobilitatea sporită au contribuit la creșterea cazurilor.

În plus, vaccinul Sinovac, administrat în proporție de 90%, față de 10% Pfizer/BioNTech, este complet eficient numai după a doua doză, spre deosebire de vaccinul Pfizer care este mult mai eficient după doar una.

author avatar
Andreea Vlad