AcasăCORONAVIRUSVaccinarea obligatorie este prioritate strategică a Guvernului

Vaccinarea obligatorie este prioritate strategică a Guvernului

Nu mai scapă nimeni de vaccinare

Printre prioritățile strategice ale Ministerului Sănătății, anunțate în anexa proiectului Legii bugetului de stat pe 2021, se află și demersurile pentru instituirea vaccinării obligatorii a populației. Totodată, Ministerul Sănătății își asumă elaborarea unui plan multianual de vaccinări și, implicit, un plan de achiziții de vaccinuri.

În domeniul sănătății publice Guvernul a anunțat ca prioritate strategică urgentarea adoptării Legii vaccinării, care să cuprindă și obligativitatea vaccinării populației. În ce privește Ministerul Sănătății, acesta va fi obligat să desfășoare campanii de informare, să asigure aprovizionarea cu vaccinuri, să garanteze calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. Totodată, în cadrul Legii vaccinării va fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri. În proiectul de buget de 2021, la capitolul Sănătate, în perioada 2021-2024, este prevăzută alocarea unei sume de 1,4 miliarde de lei pentru vaccinarea populației. Astfel, din această sumă, 900.000 mii lei vor fi destinați achiziției de vaccinuri împotriva Covid-19. Pentru finanțarea, potrivit legii, a cheltuielilor curente și de capital necesare operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 a fost alocată suma de 500 milioane de lei, din care 300.000 mii lei reprezintă transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și 200.000 mii lei transferuri din bugetul de stat către bugetele locale. Cu toate acestea, bugetul alocat Ministerului Sănătății este în scădere față de anul trecut cu 7,25% la creditele de angajament și 11,19% la creditele bugetare.

Apar listele de așteptare pentru tratamente

O altă măsură strategică prevăzută în serviciile de sănătate este introducerea obligativității tuturor furnizorilor de servicii de sănătate de a crea liste de așteptare pentru pacienții cronici pe criterii clare și transparente, diferențiate pe tipuri de patologii, precum și sisteme digitalizate de programări. Ministerul Sănătății anunță și extinderea sistemului de telemedicină între prespital și spital, precum și între unitățile și compartimentele de primiri urgențe, la care se pot adăuga și centrele de permanență. Totodată, se va urmări creşterea eficacităţii şi diversificarea serviciilor de asistenţă medicală primară, incluzând creşterea ponderii serviciilor de prevenţie primară, secundară şi terţiară, diagnostic precoce şi tratament, monitorizarea pacientului cronic (HTA, diabet) în comunitate, precum și consolidarea calității şi eficacităţii serviciilor furnizate în ambulatorul de specialitate, concomitent cu scăderea numărului de cazuri de spitalizare continuă.

Schimbări majore, doar pe hârtie

Guvernul a lansat din nou promisiunile din programul de guvernare care, cel puțin de la începutul pandemiei și până în prezent, nu au fost respectate. Astfel, Guvernul promite să ia măsuri pentru îmbunătățirea stării de sănătate și nutriție a femeii și copilului, inclusiv pentru grupuri dezavantajate și vulnerabile, elaborarea, finanțarea, implementarea programelor profilactice pentru copii pentru toate ariile terapeutice, prin introducerea consultațiilor obligatorii pentru copii de vârsta 5-9 ani prin rețeaua de medicină școlară sau prin cabinetele de medicină. De asemenea, Guvernul promite reducerea incidenței bolilor netransmisibile care constituie actualmente cauzele majore de morbiditate, dizabilitate și mortalitate – boli cardiovasculare și cerebrovasculare, cancere, bolile sistemului digestiv, aparatului respirator, diabet. Aceasta se va realiza prin măsuri precum evaluarea riscurilor și supravegherea activă a populației prin servicii de prevenție, dezvoltarea/îmbunătățirea rețelei de screening pentru cancer, prin crearea de centre suplimentare de screening pentru cancer, achiziționarea a opt unități mobile pentru screeningul cancerului și îmbunătățirea capacității tehnice a laboratoarelor regionale de patologie și citologie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
422 afisari

5 COMENTARII

  1. Criminalilor! Vreți să ne omorati! Vreți să testați AstraZeneca pe copiii noștri. Naziştilor. Facem încă o revoluție dacă este nevoie să ne apărăm de voi. HUO CRIMINALILOR!

  2. Marș in morții voștri de asasini! După ce ați omorât, cu zile, atâția oameni, veniți și cu vaccinarea obligatorie? Bă, tot se va găsi vreunul mai ” nebun ” să vă împuște.

  3. ba , in programul de guvernare nu ati avut asa strategii asa ca dupa ce ca va ti adunat toti pierzatorii prin vointa unuia slugarnic catre altii vreti vaccinuri obligatorii ???????????faceti pt voi clasa politica si gata !!!!!!!!!!

  4. @ Bă, vaccinarea e individuală, ? Dacă e individuală nu poate fi obligatorie, ?
    Ăști de zic că ar fi liberali și-ar fi propus să oblige indivizii să se vaccineze, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger