AcasăCORONAVIRUSVaccinarea diabeticilor este sigură? Răspunsul oferit de Ministerul Sănătății 

Vaccinarea diabeticilor este sigură? Răspunsul oferit de Ministerul Sănătății 

diabeticiVaccinarea diabeticilor este sigură? Răspunsul oferit de Ministerul Sănătății  / foto: Personnel Today

Persoanele cu diabet de tip 1 și tip 2 infectate cu noul coronavirus sunt de trei ori mai susceptibile de a avea o formă severă de COVID-19 sau de a necesita spitalizare în comparație cu persoanele fără diabet. Din această cauză, li se vor acorda prioritate la vaccinarea anti-Covid-19.

Ministerul Sănătăţii subliniază că cele trei vaccinuri cu care se face imunizarea în România, adică serurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford, pot fi administrate și diabeticilor.

Astfel, potrivit Strategiei naționale de vaccinare, persoanele care suferă de diabet zaharat se pot vaccina în etapa a II-a.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă”, au scris oficialii Ministerului Sănătății, pe Facebook.

Ministerul a mai menţionat că, în primele 48 de ore după vaccinare, pacienţii cu diabet trebuie să îşi monitorizeze cu atenţie glicemia şi să se hidrateze adecvat.

author avatar
Andreea Vlad