AcasăCORONAVIRUSVaccinarea Africii, interesul țărilor bogate

Vaccinarea Africii, interesul țărilor bogate

De la sosirea vaccinurilor împotriva coronavirusului, lumea a fost împărțită în două: țările bogate, care vaccinează în masă, și țările sărace, care nu pot obține dozele prețioase. Primele sunt acum din în ce mai agitate de vaccinarea continentului african – iar această mână întinsă e departe de a fi dezinteresată.

Uniunea Europeană a anunțat că își va dubla contribuția la sistemul Covax. Acest dispozitiv își propune să ofere vaccinuri anti-covid  pentru 20% din populația din aproape 200 de state și teritorii în acest an, dar, mai presus de toate, include un mecanism de finanțare care permite ca  92 de țări sărace să aibă acces la doze. Urmând aceeași strategie, președintele francez Emmanuel Macron a propus ca țările bogate să transfere până la 5% din dozele lor de vaccin în Africa. Dar intențiile europene nu sunt filantropice.

“Vaccinarea Africii – și a întregii lumi – este o necesitate absolută pentru țările bogate și pentru propria lor protecție”, a declarat pentru Boursorama medicul Jerome Marty, președintele Syndicat Union Française pentru un medicament gratuit. El explică: „Principiul unei pandemii este universal. Pentru a o împiedica complet, întreaga lume trebuie vaccinată, nu doar țările bogate. În caz contrar, coronavirusul va ajunge să se întoarcă pe teritoriul lor”. Și există riscuri. În primul rând, durata imunității oferite de vaccin nu este încă cunoscută. Nimic nu spune că peste câțiva ani, cei vaccinați vor fi în continuare imuni la virus. În al doilea rând, „cu cât circulă mai mult virusul, cu atât este mai expus riscului de a muta, iar anumite variante ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente”, precizează Helene Rossinot, expert  în sănătate publică. Un studiu publicat în „New England Journal of Medicine” și care reunește oameni de știință de la Pfizer, partenerul său german BioNTech și Universitatea din Texas (UTMB), sugerează că varianta africană Covid ar putea reduce protecția vaccinului Pfizer. În plus „cu o circulație mai masivă și de lungă durată în Africa, ar putea să apară și alte variante și să aibă aceeași rezistență la tratament”. 65% din doze sunt administrate în țări cu venituri ridicate, conform cifrelor Băncii Mondiale, inclusiv 45% din injecțiile efectuate în țările G7, care însă găzduiesc doar 10% din populația lumii, în timp ce  în peste 100 de țări din lume încă nu începuse nicio campanie de vaccinare la începutul lunii ianuarie. În acest moment, chiar și cu dispozitivul Covax și un alt mecanism pus în aplicare de Uniunea Africană, se așteaptă ca doar 30% din populația continentului să fie vaccinată până la sfârșitul anului. Departe, foarte departe de a fi suficientă pentru a oferi imunitate colectivă – pragul fiind între 60 și 70% din vaccinare și, din nou, variantele îl vor crește.

author avatar
Bogdan Borcea
270 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger