AcasăCORONAVIRUSVACCINARE. Secretar de stat, informații esențiale. Cine alege ce vaccin va fi...

VACCINARE. Secretar de stat, informații esențiale. Cine alege ce vaccin va fi administrat unei persoane. ”Exclus așa ceva”

Vaccin antiCovid. Secretar de stat, informații esențiale. Cine face alegerea. ”Exclus așa ceva” (sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătății)

După ce în Uniunea Europeană au fost aprobate deja două vaccinuri împotriva COVID-19, mai nou și cel al companiei americane Moderna, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății (MS), a explicat că recomandarea unui tip de vaccin ce va fi administrat unei persoane va fi la latitudinea medicului, explicând și în ce condiții se va face acest lucru.

“Vorbim în primul rând de asemănări și de mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure, care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care vor fi distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. (…) Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. (…) Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu întotdeauna medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile, specificațiile tehnice, va recomanda fiecărei persoane care se va vaccina (…) cel mai potrivit vaccin”, a explicat secretarul de stat, joi seară, la postul B1TV.

Diferă durata la care se face rapelul

(sursa foto. sanatateabuzoiana.ro)

Oficialul MS a menționat că ”va rămâne totuși o chestiune medicală din mai multe considerente”, aducând în discuție rapelul, respectiv a doua doză de vaccin ce se administrează. ”În primul rând, pentru că există mici variabilităţi tehnice. Rapelul se face diferit: în 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, 28 (de zile) pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, şi softul (…) face chestia asta în mod automat, să îţi blocheze şi ziua pentru rapel, astfel încât te asiguri că ai un stoc de vaccinare și doza de vaccinare pentru toate persoanele care se vaccinează”, a susținut Andrei Baciu.

Exclusă combinarea vaccinurilor

Mai mult, secretarul de stat a mai subliniat un lucru important, în plină campanie de vaccinare antiCovid în România. “Exclus (să fie combinate cele două – n.n) așa ceva. Tocmai ăsta este motivul pentru care, în momentul în care ți face o programare, se blochează două zile diferite pentru rapel. Ți se blochează și ziua 21, pentru eventualitatea în care ți se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și (…) ziua 28 pentru situația în care ți se va recomanda vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data evident necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și necesității de rapel”, a precizat oficialul MS, răspunzând unei întrebări.

Câți oameni au fost vaccinați deja în România

Din datele anunțate joi de autorități rezultă că în România au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech, începând cu data de 27 decembrie 2020, când a început campania de vaccinare, 76.400 de persoane.

Dintre acestea, 17.846 de persoane în ultimele 24 de ore.

277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger