AcasăCORONAVIRUSVaccinare: epidemia de certificate false pe internet

Vaccinare: epidemia de certificate false pe internet

Mii de vânzători care operează în întreaga lume oferă certificate false de vaccinare anti-Covid pentru o sută de dolari. O piață în expansiune, avertizează compania de securitate cibernetică Check Point.

De la apariția certificatelor de vaccinare la începutul anului, vânzarea acestor documente falsificate a explodat –  la început pe darknet –  și apoi pe canale mai accesibile, cum ar fi aplicațiile WhatsApp și Telegram.

Rețelele de vânzători au monitorizat evoluția pandemiei pas cu pas, mai ales în Statele Unite, Europa și Marea Britanie.Din octombrie 2020 și până în primăvara lui 2021, Check Point a identificat o creștere cu 500% a vânzărilor de certificate false de vaccinare.

În principal, cumpărătorii se numără  printre cei care au nevoie de rezultate negative pentru teste Covid, pentru evitarea restricțiilor de călătorie. Documentele false nu sunt vândute numai pe internet, ci și în aeroporturi și gări.

Cele mai solicitate certificate provin din Statele Unite, Anglia și Germania. Pentru a pune mâna pe aceste falsuri, clienții folosesc carduri, în special cele oferite cadou de Amazon, dar și criptomonede – începând cu Bitcoin.

“Acest comerț ilicit tinde să devină incontrolabil”, avertizează experții Check Point, recomandând persoanelor care dețin certificate autorizate să ne le mai expună pe rețelele de socializare, deoarece “furnizează escrocilor web un șablon pentru a le reproduce cu ușurință”.

Și solicită crearea unei baze de date globale pentru a înregistra vaccinările, altfel “această piață va continua să prospere”.  Dar aceasta este o provocare uriașă pentru protecția datelor.

La începutul acestui an, după arestarea mai multor suspecți care au vândut certificate false de teste Covid negative pe  aeroporturile din Marea Britanie și Franța, agenția de poliție europeană Europol a cerut călătorilor să se ferească de acest trafic condus de crima organizată sau de escroci individuali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
515 afisari

1 COMENTARIU

  1. A ha ha, pe darknet gasesti aproape orice vrei, asta cu certificatele e numai inceputul, cu cat incep globalistii sa joace mai murdar, la rupere, cu atat altii se baga si ei mai tare in joc, asa ca pazea, bai, ramane in viata numai aia care nu si-o trag in vena, restul toti o sa ajunga ca ratatul ala de 40 de ani care a picat jos ziua in amiaza mare acum cateva zile in autobuz in Bukale, cica nu de la vaxin i s-a tras faptul ca a invatat sa zboare fara aripi direct in Iad !! 🙂 Cobailor de rumanasi, ia treceti la rand pentru inca o cura de inoculare cu vaxinul fermecat, puteti sa va puneti si magnet acolo, ca o sa fiti ca Houdini, adica cam morti in cativa ani !! 🙂 Multa sanatate, bai cobailor mici si pufosi !! 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger