Cauta

Vaccin cu forța pentru toți

Pe continentul european, Austria este prima țară din UE  care a adoptat o lege privind vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru toți adulții. Intră în vigoare vineri, 4 februarie. Dar forme de obligații de vaccinare apar peste tot în lume.

Austriecii care nu se supun riscă o amendă cuprinsă între 600 și 3.000 de euro. La fel ca Austria, mai multe țări au făcut pasul vaccinării obligatorii, dar această alegere depinde de poziția guvernelor.

În Ecuador, vaccinarea a fost declarată obligatorie pentru toată lumea în decembrie, inclusiv pentru copiii cu vârsta peste cinci ani, ceea ce este o premieră mondială.

Din 31 decembrie, vaccinarea este obligatorie și pentru toți adulții din Noua Caledonie.

Înainte de aceasta, două state autoritare din Asia Centrală, Tadjikistan și Turkmenistan, anunțaseră vaccinarea obligatorie pentru cei peste 18 ani în iulie.

În Indonezia, vaccinarea anti-Covid este obligatorie din februarie 2021 și din august pentru o serie de micro state din regiunea Pacific.

În Europa, Germania ar putea urma exemplul Austriei. Un proiect de vaccinare obligatorie, susținut de cancelarul Olaf Scholz, a început să fie dezbătut din 26 ianuarie în Bundestag.

Mai degrabă decât o obligație generală, unele țări au ales să impună vaccinarea persoanelor în vârstă, care sunt mai susceptibile de a dezvolta o formă gravă de Covid. Acesta este cazul în special în Italia, care a adoptat un decret-lege în acest sens la 5 ianuarie 2022. Va face vaccinarea obligatorie pentru cei peste 50 de ani din 15 februarie.

Decizia este aproape similară în Grecia, unde vaccinul este obligatoriu pentru toți cei peste 60 de ani de la începutul acestui an.

În unele țări, obligația de vaccinare se aplică categoriilor profesionale, cum ar fi funcționarii publici federali din Statele Unite. Președintele Joe Biden anunțase că va face vaccinarea obligatorie pentru peste 100 de milioane de lucrători publici și privați.

Aceeași poveste în Canada, unde toți angajații din locurile de muncă reglementate la nivel federal vor trebui să fie vaccinați la începutul anului 2022.

În Anglia, această obligație a afectat angajații caselor de bătrâni din noiembrie. Se va extinde și la îngrijitorii din serviciile publice din aprilie.

Obligații similare există în Croația pentru angajații din sectorul public, în Ungaria pentru îngrijitorii și funcționarii publici și în Ucraina pentru profesorii și funcționarii publici.

Fără a face vaccinarea obligatorie, unele țări își restricționează puternic locuitorii. Acesta este cazul Franței pentru accesul la restaurante, cafenele și localuri.

Același caz în Arabia Saudită. De la 1 august vaccinarea este obligatorie pentru a intra în orice loc public sau privat, dar și pentru a folosi transportul în comun.

Ultimele stiri

  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae au scăpat! Achitați definitiv în dosarul Romgaz
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Clanurile de interlopi din blocurile din Timişoara schimbă legea. Închisoare pentru vecinii „manelişti” şi agresivi
  • Giovanetto Papionetto își lansează cartea Amurgul Filozofilor la Palatul Parlamentului
  • Cum vor putea românii cu pensii mici să rămână cu mai mulţi bani în mână, pe lângă suplimentarea generată de recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Exit mobile version