AcasăCORONAVIRUSVaccin anti-COVID sub forma de spray nazal. China a început testarea pe...

Vaccin anti-COVID sub forma de spray nazal. China a început testarea pe oameni

vaccin

China susține că are un nou vaccin care va fi testat pe oameni și care are forma unui spray nazal. Acesta este al zecelea vaccin chinezesc care este testat pe oameni, scrie Mediafax.

Sprayul a fost dezvoltat anterior ca vaccin pentru gripă şi este recomandat pentru utilizare în rândul copiilor şi adulţilor care doresc să evite injecţia cu ac, mai frecventă. Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co împreună cu Xiamen University şi cu Hong Kong University au început miercuri testarea pe voluntari, potrivit Bloomberg.

Deşi nu este cea mai obişnuită alegere pentru vaccinare, oamenii de ştiinţă din întreaga lume lucrează pentru a dezvolta spray-uri ca alternativă la problemele musculare pe care le pot avea diferite vaccinuri.

Al zecelea vaccin chinezesc testat pe oameni

Vaccinul intranazal este cel de-al zecelea candidat din China care trece la etapa crucială a testării la om. Ţara îşi construieşte conducerea în dezvoltarea vaccinurilor după ce liderul vestic AstraZeneca Plc a trebuit să întrerupă procesul său uman în stadiu târziu pentru a investiga o boală a măduvei spinării la o persoană.

Pulverizarea intranazală conţine virus gripal slăbit care transportă segmentele genetice ale proteinei vârf a coronavirusului. Administrat prin tractul nazal, acesta imită infecţia naturală a virusurilor respiratorii pentru a stimula răspunsul imun al organismului împotriva agentului patogen care provoacă Covid-19, potrivit Science and Technology Daily, o lucrare afiliată Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China.

Unii oameni de știință speră că un vaccin care se pulverizează prin nas poate avea șanse mai mari de a opri răspândirea virusului prin căile respiratorii. O injecție cu ac poate trezi un răspuns imun sistematic pentru a preveni bolile severe, dar poate să nu fie suficient de puternică pentru a preveni infecția.

Studiile preclinice au arătat că vaccinul nazal poate reduce semnificativ leziunile pulmonare la șoareci și hamsteri, a raportat Science and Technology Daily.

author avatar
Andreea Vlad