Cauta

USR vrea pedepsirea medicilor și certificat verde pentru toți angajații

Planul lui Dacian Cioloș: intervenție în forță pe toate liniile

USR-PLUS vrea să introducă certificatul verde pentru toți angajații din sistemul public și privat care intră în contact cu publicul. Totodată, printre măsurile propuse de formațiunea politică pentru managementul pandemiei se numără și sancționarea medicilor care răspândesc mesaje antivaccinare cu suspendarea dreptului de liberă practică și amenzi drastice.

”Guvernul trebuie să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare”, se arată în documentul oficial cu propunerile USR-PLUS pentru un program de guvernare. Astfel, pentru managementul pandemiei, USR-PLUS vrea ca, până în data de 30 noiembrie 2021, să fie introdus certificatul verde pentru accesul la muncă al tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

Totodată, formațiunea politică a anunțat introducerea de sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare, cum ar fi suspendarea dreptului de liberă practică minimum 6 luni  sau până la finalizarea stării de alertă și amendă 10.000 de lei pentru fiecare mesaj/intervenție în spațiul public. Pentru a accelera campania de vaccinare, USR-PLUS va crea un  taskforce pentru combaterea fake-news și va aloca bani pentru finanțarea proiectelor de promovare a vaccinării în comunitățile cu rată redusă de imunizare.

”Propunem alocarea de resurse bugetare, prin SGG, pentru utilizare de către CNCAV, în vederea finanțării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenței la vaccinare, campanii naționale de promovare a vaccinării adaptate la rezultatele obținute din cercetările sociologice, traininguri cu medicii de familie și medicii specialiști, precum și implicarea liderilor de opinie populari (influenceri, artiști) în acest efort, dat fiind faptul că politicienii nu sunt convingători”, se arată în documentul USR-PLUS.

Fără concediu de carantină pentru nevaccinați

Partidul, al cărui președinte a fost nominalizat de Klaus Iohannis la funcția de prim-ministru al României, vrea ca ridicarea restricțiilor de acces și circulație să nu fie condiționate doar de scăderea ratei de incidență a cazurilor, ci și de rata de vaccinare. O altă măsură pe care USR-PLUS vrea să o implementeze este eliminarea indemnizației pentru concediu de carantină în cazul persoanelor nevaccinate. În managementul pandemiei, se mai propune limitarea evenimentelor sociale în spațiu public închis în funcție de evoluția valului pandemic, condiționat de prezentarea certificatului  verde, dar și limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

De asemenea, USR-PLUS intenționează să decaleze anul școlar prin vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară, și decalarea cu două săptămâni a examenelor de bacalaureat și de capacitate. Revenirea în format fizic se va face în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele două săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților, excepție făcând învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic. Totodată, barurile și restaurantele se vor închide la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi se va reveni în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți.

Fără politicieni în Grupul tehnico-științific

Potrivit propunerilor de guvernare ale USR-PLUS, deciziile privind sănătatea publică trebuie decuplate de factorul politic. Astfel, din Grupul Tehnico-științific vor face parte doar specialiști recunoscuți în epidemiologie, boli infecțioase, pneumologie, sănătate publică, medicină de familie, pediatrie, vaccinologie, științe comportamentale.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version