AcasăCORONAVIRUSUrsula, pusă la zid. I se cere, direct, să se spele pe...

Ursula, pusă la zid. I se cere, direct, să se spele pe cap cu vaccinurile Covid

Ursula von der Leyen a încurcat-o. Trebuie să dea socoteală pentru vaccinurile Covid

Țările din Estul Europei, dar și două state din Nordul continentului au ieșit la atac împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a fost acuzată că a achiziționat vaccinuri anti-Covid de zece ori mai mult decât populația UE și i s-a cerut renegocierea contractului și stoparea livrărilor. România are pe stoc 7 milioane de doze și mai trebuie să primească anul acesta încă 28 milioane de doze.

Scaunul Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, începe să se clatine. Statele europene îi cer acum să se spele pe cap cu vaccinurile anti-Covid, comandate în exces de către aceasta, printr-un contract absolut dubios, ținut și acum la secret. Cum pandemia a trecut, șefii a zece state europene, printre care și România, s-au trezit că afacerile Ursulei le destabilizează bugetele și că trebuie să le explice cetățenilor de ce aruncă zeci de milioane de doze, după ce le-au cumpărat pe bani grei.  Din 23 martie până în prezent, în România s-au mai folosit doar 84.000 de doze, în condițiile în care mai sunt pe stocuri 7 milioane de doze de vaccin. În ultima săptămână raportată de Institutul Național de Sănătate Publică, doar 687 de români s-au mai vaccinat cu prima doză și alți 5.500, cu doza a doua, a treia și a patra. În total, România mai trebuie să primească anul acesta alte 28 milioane de doze, plus alte 19,5 milioane de doze Pfizer în 2023. Totodată, țara noastră trebuie să achite facturi restante ale vaccinurilor livrate de 600 milioane de lei către Pfizer, 100 milioane de lei pentru Moderna, 10 milioane de lei pentru Johnson și 10 milioane de lei pentru AstraZeneca. Pe lângă aceste sume, trebuie plătite și vaccinurile contractate pentru 2022 și 2023, cu o valoare totală de 2,8 miliarde de lei. România a cerut, prin Ministerul Sănătății, întreruperea temporară a livrărilor de vaccinuri, pe motiv că nu mai există spații de depozitare. Cele 7 milioane de doze, cele mai mult expirate, dar cu prelungire din pix a perioadei de valabilitate, vor ajunge, fără îndoială, să fie distruse, având în vedere că aproape nimeni nu se mai vaccinează, fenomen regăsit, de fapt, în toate statele de pe mapamond.

Vaccinuri pentru jumătate din populația globului

Cele 4,2 miliarde de doze cumpărate de Ursula în numele statelor UE ar fi ajuns, la o doză administrată, pentru vaccinarea a jumătate din populația globului. Achiziționarea dozelor în exces a fost explicată inițial prin faptul că s-ar face o favoare europenilor, care ar fi, astfel, privilegiați, prin salvarea de la o moarte aproape sigură. Aberația unei asemenea motivații era evidentă, atâta vreme cât vaccinurile erau și sunt experimentale și nu se știa ce efecte vor avea. În scrisoarea adresată Comisiei Europene de cele zece țări- Polonia, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia, se arată și faptul că multe dintre vaccinuri expiră imediat după livrare. Totodată, statele semnatare au solicitat rezilierea contractelor, mai ales că vaccinurile nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic. ”În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că s-au atins niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea unor cantități de vaccinuri care depășesc în mod semnificativ nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre”, se precizează în scrisoare.

Risipă de resurse publice

Statele UE au cerut ca vaccinurile nefolosite să fie cumpărate de autoritatea Uniunii Europene pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență în domeniul sănătății, pentru a crea o rezervă comună și pentru a permite, de asemenea, donațiile către restul lumii într-un mod mai coordonat. În ce privește vaccinurile expirate, semnatarii au avertizat că acestea reprezintă o risipă de resurse publice. Totodată, Comisiei Europene i s-a cerut ca vaccinurile să fie adaptate variantei în circulație, cu referire la Omicron, pentru care, în acest moment, nu există vaccin.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.