AcasăCORONAVIRUSUrmătoarea generație de vaccinuri: spray și pastile

Următoarea generație de vaccinuri: spray și pastile

Farmaciștii și laboratoarele guvernamentale dezvoltă vaccinuri care sunt mai ușor de administrat și transportat pentru a combate variantele coronavirusului și a preveni viitoarele pandemii.

Următoarea generație de vaccinuri Covid-19 în curs de dezvoltare ar putea veni sub formă de tablete sau spray nazal. Astfel, acestea ar fi mai ușor de depozitat și transportat decât produsele actuale injectate, care stau la baza campaniilor de vaccinare din întreaga lume.

Noile vaccinuri, dezvoltate de laboratoare publice din SUA și companii precum Sanofi, Altimmune și Gritstone Oncology, sunt, de asemenea, susceptibile să producă răspunsuri imune de durată mai lungă și să fie mai eficiente împotriva variantelor noi ale virusului și la prevenirea viitoarelor pandemii.

Vaccinurile autorizate în prezent în Statele Unite – produse de Pfizer/BioNTech, precum și de Moderna – trebuie transportate și depozitate la temperaturi foarte scăzute și necesită administrarea a două doze la câteva săptămâni distanță.

Cele noi, din a doua și a treia generație,  ar putea fi „o îmbunătățire a acestor constrângeri și ar facilita desfășurarea campaniilor de vaccinare mai ales în zonele rurale, spune Gregory Poland, profesor și cercetător la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 277 de vaccinuri împotriva Covid-19 sunt în curs de dezvoltare în întreaga lume, dintre care 93 au fost testate pe oameni. Majoritatea celor din studiile clinice necesită o injecție, dar există două pe cale orală și șapte spray-uri nazale.

Multe dintre aceste vaccinuri de generația următoare se află în faza timpurie sau intermediară a studiilor, ceea ce înseamnă că este posibil să nu fie disponibile până la sfârșitul anului 2021 sau 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor