Cauta

Unitatea europeană se sparge în fața amenințării Omicron

Începe perioada aglomerată a Crăciunului, iar noua variantă a coronavirusului subminează încrederea că certificatele de vaccin pot menține călătoriile în siguranță.

Europa urmărește cu teamă cum Omicron străbate Marea Britanie, cu peste 10.000 de cazuri confirmate. Cine urmează? Este întrebarea în mintea tuturor.

Tulpina recent apărută, mult mai contagioasă decât varianta Delta(care a dominat ultimul val al pandemiei) amenință să răstoarne un consens atent orchestrat conform căruia viața și călătoriile în UE pot continua la fel de normal – atâta timp cât oamenii pot oferi dovada că sunt vaccinați sau s-au recuperat de Covid-19 atunci când fac check-in la aeroport și ajung la destinație.

Încep să apară primele semne că unitatea europeană se sparge în fața variantei Omicron, care se răspândește rapid, notează Politico. În cea mai mare parte a UE, un certificat digital COVID încărcat pe un smartphone – care demonstrează că un călător fie a fost supus unui curs complet de vaccinare, fie s-a vindecat de boală – servește drept dovadă recunoscută că este sigur să călătorești în blocul celor 27 de națiuni.

Certificatul verde, un pașaport către nicăieri?

Dar acest caz a intrat deja sub semnul întrebării, deoarece Delta a provocat un număr tot mai mare de infecții „revoluționare” chiar și la persoanele vaccinate care îi pot infecta apoi pe alții. Acum, sosirea bruscă a variantei Omicron a făcut aceste îndoieli mai presante.

Ministrul italian al Sănătății  tocmai a impus un test  negativ pentru coronavirus, obligatoriu pentru toți călătorii veniți din țările UE, în plus față de certificatul Covid.

Portugalia și Irlanda au implementat deja restricții similare pentru vizitatorii UE – decizii care subminează certificatul Covid sau permisul „verde”.

Potrivit unui diplomat al UE, Franța, Belgia, Estonia, Finlanda și Țările de Jos sunt în favoarea unei „revizuiri rapide și în timp util” a recomandărilor actuale de călătorie ale Comisiei Europene, inclusiv stabilirea duratei permisului verde.

Nu este clar dacă măsuri precum cele puse în aplicare de Italia vor ajuta la limitarea răspândirii Omicron. Până acum, țara a înregistrat foarte puține cazuri Omicron – doar 27 după estimările Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Măsurile de călătorie, cum ar fi testarea obligatorie, ar putea încetini răspândirea Omicron, câștigând timp pentru mai multe vaccinări, a spus Pier Luigi Lopalco, profesor de igienă și medicină preventivă la Universitatea din Pisa. Cu toate acestea,  el consideră că astfel de pași nu ar face altceva decât să “întârzie inevitabilul”.

Italia nu are capacitatea Regatului Unit de a efectua secvențierea virusului la scară largă pentru a confirma rapid cazurile Omicron. Asta înseamnă că este posibil ca varianta să circule deja în comunități, făcând din cele 27 de cazuri detectate doar „vârful aisbergului”.

ECDC a ajuns la o concluzie similară. Agenția  a spus că cerințele de testare înainte de plecare pot fi luate în considerare pentru țările care „încă detectează primele cazuri de Omicron importate și urmăresc să întârzie introducerea ulterioară”.

Dar, având în vedere dovezile că Omicron a ajuns deja în multe țări europene, unele care se confruntă deja cu răspândirea în comunitate, „probabil că astfel de măsuri nu vor mai fi relevante pentru mult mai mult timp”.

“Este scandalos!”

Vestea măsurilor italiene a atras un reproș rapid  din partea vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova: Condițiile de călătorie dincolo de certificatele Covid trebuie să fie justificate pe baza situației reale. Țările care merg singure riscă să submineze încrederea în măsurile aplicate în mod egal în întregul bloc, a spus Jourová.

„Este scandalos! Certificatul digital Covid a schimbat jocul, deoarece i-a făcut pe oameni să călătorească din nou și să călătorească într-un mod sigur”, a spus un oficial al Comisiei. „Dacă statele membre vor submina acest succes, acest lucru este foarte regretabil”.

Țările au dreptul să-și introducă propriile politici de călătorie, dar oficialul a spus că este „atât de păcat” să se abată de la măsurile comune în timpul sărbătorilor de sfârșit de an, când atât de mulți oameni trec granițele.

Se așteaptă ca liderii UE reuniți la Bruxelles să abordeze subiectul pandemiei și al răspândirii rapide a variantei Omicron; proporționalitatea măsurilor precum cea a Italiei va apărea neapărat pe agendă

“Restricțiile dure de la începutul pandemiei nu numai că au înghețat zona de liberă circulație Schengen, ci au perturbat și lanțurile de aprovizionare”, a declarat un diplomat al UE. „Nu putem reveni la această situație”.

Ultimele stiri

  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Cea mai mare economie din lume nu se descurcă fără migranți
  • Alina Gorghiu mai este și refuzată. Malta a decis să respingă cererea de extrădare a prințului Paul
  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • BREAKING NEWS. Mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu
  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Anunț de presă PĂSTRĂVUL DIN ȚARA TA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ (1)
  • Exit mobile version