AcasăCORONAVIRUSUngaria vindecă pe bandă rulantă cu favipiravir. România numără morții

Ungaria vindecă pe bandă rulantă cu favipiravir. România numără morții

Medicamentul care tratează Covid de la primele simptome, blocat de Ministerul Sănătății

Lipsa suspectă de decizie a Ministerului Sănătății și, implicit, a Guvernului României, în aprobarea distribuirii favipiravirului prin farmacii a reușit să umple spitalele și ATI-urile. Și asta în timp ce Ungaria are deja trei producători ai acestui antiviral utilizat în primele zile ale infectării cu Covid, care este administrat exclusiv populației maghiare.

Pe scurt, favipiravirul este singurul antiviral sub formă de tablete care poate fi administrat bolnavilor Covid în primele zile de la infectare, cu rezultate excelente în reducerea semnificativă numărului de spitalizări. Ce fac autoritățile române în privința acestui tratament? Absolut nimic. Terapia Cluj este gata să-l producă de câteva luni, însă Agenția Națională a Medicamentului refuză să-i dea undă verde. Mai mult, Ministerul Sănătății se screme din primăvară să emită un protocol pentru eliberarea favipiravirului prin farmacii pe bază de prescripție medicală, culminând cu renunțarea totală la acest demers. După lungi deliberări, oficialii Ministerului Sănătății au decis că medicamentul se va da tot în spitale, când deja nu mai are niciun efect. ”În Ungaria sunt trei producători de favipiravir și se dă prin anumite farmacii și depozite agreate, pentru că și acolo există riscul să se ia mai multe decât trebuie din farmacii. Condiția pentru a primi favipiravir este să fii cetățean ungur și să ai o rețetă de la un medic ungur, adică păstrează medicamentul pentru populația din Ungaria. Măsura este justificată, pentru că există riscul scoaterii medicamentului din țară, cumperi 10 cutii și le vinzi în străinătate la preț triplu”, ne spune Dragoș Damian, director executiv al Terapia Cluj.

Se supraaglomerează spitalele

Decizia Ministerului Sănătății de a elibera favipiravir doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, după evaluarea bolnavilor și rețete eliberate de medicii din aceste unități sanitare nu va rezolva în niciun fel problemele. Medicii de familie spun că ei sunt cei care trebuie să prescrie rețete pentru favipiravir, pentru că altfel spitalele se vor supraaglomera.

”Ce am rezolvat dacă trebuie să evaluezi oamenii în spital ca să poți să dai prin farmacia din spital? În continuare spitalele vor fi supraaglomerate de oamenii care vin la evaluare, cum era la început. Conform Ministerului Sănătății, eu, ca medic de familie, nu am voie să prescriu favipiravir, eu doar trebuie să monitorizez pacientul. Prescriu medicii din spital și se eliberează de la farmacia spitalului. Pentru că vor evaluarea clinică și paraclinică înainte de a prescrie favipiravir. Deci trebuie consultați, făcute radiografie și CT și pe urmă, dacă vrea medicul, îi dă rețetă. Așa se degrevează spitalele în accepțiunea Ministerului Sănătății. În protocolul din aprilie publicat în Monitorul Oficial scrie clar că medicii de familie pot prescrie antiviral, iar în comunicatul Ministerului Sănătății scrie acum că nu mai pot prescrie”, ne-a precizat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Nimic nu se schimbă

În prezent, favipiravirul se administrează în spitale pacienților Covid care ajung în stare gravă, în condițiile în care antiviralul funcționează în primele trei zile de la infectare. Ministerul Sănătății a anunțat că analizează posibilitatea eliberării medicamentului favipiravir în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase. ”În prezent, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă”, a transmis Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.