AcasăCORONAVIRUSUngaria vindecă pe bandă rulantă cu favipiravir. România numără morții

Ungaria vindecă pe bandă rulantă cu favipiravir. România numără morții

Medicamentul care tratează Covid de la primele simptome, blocat de Ministerul Sănătății

Lipsa suspectă de decizie a Ministerului Sănătății și, implicit, a Guvernului României, în aprobarea distribuirii favipiravirului prin farmacii a reușit să umple spitalele și ATI-urile. Și asta în timp ce Ungaria are deja trei producători ai acestui antiviral utilizat în primele zile ale infectării cu Covid, care este administrat exclusiv populației maghiare.

Pe scurt, favipiravirul este singurul antiviral sub formă de tablete care poate fi administrat bolnavilor Covid în primele zile de la infectare, cu rezultate excelente în reducerea semnificativă numărului de spitalizări. Ce fac autoritățile române în privința acestui tratament? Absolut nimic. Terapia Cluj este gata să-l producă de câteva luni, însă Agenția Națională a Medicamentului refuză să-i dea undă verde. Mai mult, Ministerul Sănătății se screme din primăvară să emită un protocol pentru eliberarea favipiravirului prin farmacii pe bază de prescripție medicală, culminând cu renunțarea totală la acest demers. După lungi deliberări, oficialii Ministerului Sănătății au decis că medicamentul se va da tot în spitale, când deja nu mai are niciun efect. ”În Ungaria sunt trei producători de favipiravir și se dă prin anumite farmacii și depozite agreate, pentru că și acolo există riscul să se ia mai multe decât trebuie din farmacii. Condiția pentru a primi favipiravir este să fii cetățean ungur și să ai o rețetă de la un medic ungur, adică păstrează medicamentul pentru populația din Ungaria. Măsura este justificată, pentru că există riscul scoaterii medicamentului din țară, cumperi 10 cutii și le vinzi în străinătate la preț triplu”, ne spune Dragoș Damian, director executiv al Terapia Cluj.

Se supraaglomerează spitalele

Decizia Ministerului Sănătății de a elibera favipiravir doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, după evaluarea bolnavilor și rețete eliberate de medicii din aceste unități sanitare nu va rezolva în niciun fel problemele. Medicii de familie spun că ei sunt cei care trebuie să prescrie rețete pentru favipiravir, pentru că altfel spitalele se vor supraaglomera.

”Ce am rezolvat dacă trebuie să evaluezi oamenii în spital ca să poți să dai prin farmacia din spital? În continuare spitalele vor fi supraaglomerate de oamenii care vin la evaluare, cum era la început. Conform Ministerului Sănătății, eu, ca medic de familie, nu am voie să prescriu favipiravir, eu doar trebuie să monitorizez pacientul. Prescriu medicii din spital și se eliberează de la farmacia spitalului. Pentru că vor evaluarea clinică și paraclinică înainte de a prescrie favipiravir. Deci trebuie consultați, făcute radiografie și CT și pe urmă, dacă vrea medicul, îi dă rețetă. Așa se degrevează spitalele în accepțiunea Ministerului Sănătății. În protocolul din aprilie publicat în Monitorul Oficial scrie clar că medicii de familie pot prescrie antiviral, iar în comunicatul Ministerului Sănătății scrie acum că nu mai pot prescrie”, ne-a precizat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Nimic nu se schimbă

În prezent, favipiravirul se administrează în spitale pacienților Covid care ajung în stare gravă, în condițiile în care antiviralul funcționează în primele trei zile de la infectare. Ministerul Sănătății a anunțat că analizează posibilitatea eliberării medicamentului favipiravir în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase. ”În prezent, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă”, a transmis Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
80.532 afisari

27 COMENTARII

  1. D-na Claudia Marcu , ce fel de filtre aveti activate la moderare pentru ca blocheaza mesaje care nu contin limbaj licentios. Apreciez articolele si anchetele dvs si ar fi corect sa primesc o explicatie . Sau ce, sunt termeni care deranjeaza , nu trebuie sa ajunga la cititori ? Pe cine deranjeaza ?

    • Dar care e ala bun Adita ? Remdesivirul , ca e cel mai scump ,ineficient si cu reactii adverse , INSA se cumpara de la parteneru’ amerloc strategic !

      • Dacă dați în engleză,nu toată lumea știe engleza,era corect daca se traducea că să poată citi toată lumea să știm și noi despre ce este vorba daca tot vreți să dați un ajutor. Mulțumesc!

    • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8159019/
      .

      Abstract

      Background

      Favipiravir possesses

      high utility for treating patients with COVID-19.

      However, research examining the efficacy and safety of favipiravir for patients with COVID-19 is limited.

      Methods

      We conducted a systematic review of published studies reporting the efficacy of favipiravir against COVID-19.

      Two investigators independently searched PubMed, the Cochrane Database of Systematic Reviews, MedRxiv, and ClinicalTrials.gov (inception to September 2020) to identify eligible studies.

      A meta-analysis was performed to measure viral clearance and clinical improvement as the primary outcomes.

      Results

      Among 11 eligible studies, 5 included a comparator group. Comparing to the comparator group, the favipiravir group exhibited significantly better viral clearance on day 7 after the initiation of treatment (odds ratio [OR] = 2.49, 95% confidence interval [CI] = 1.19–5.22), whereas no difference was noted on day 14 (OR = 2.19, 95% CI = 0.69–6.95).

      Although clinical improvement was significantly better in the favipiravir group on both days 7 and 14, the improvement was better on day 14 (OR = 3.03, 95% CI = 1.17–7.80) than on day 7 (OR = 1.60, 95% CI = 1.03–2.49).

      The estimated proportions of patients with viral clearance in the favipiravir arm on days 7 and 14 were 65.42 and 88.9%, respectively, versus 43.42 and 78.79%, respectively, in the comparator group.

      The estimated proportions of patients with clinical improvement on days 7 and 14 in the favipiravir group were 54.33 and 84.63%, respectively, compared with 34.40 and 65.77%, respectively, in the comparator group.

      Conclusions

      Favipiravir induces viral clearance by 7 days and contributes to clinical improvement within 14 days.

      The results indicated that favipiravir has strong possibility for treating COVID-19, especially in patients with mild-to-moderate illness.

      Additional well-designed studies, including examinations of the dose and duration of treatment, are crucial for reaching definitive conclusions.

      Supplementary Information

      The online version contains supplementary material available at 10.1186/s12879-021-06164-x.

      • Sincer sa iti zic sunt satul de „esearch examining the efficacy and safety of favipiravir for patients with COVID-19 is limited”.
        Pe baza acestui limited, nu il aproba si gata. Eventual zic ca nu e bun. Atata timp cat nu o sa se aprobe medicamente si o sa se continue prostia asta de vaccinare, o sa tot apara tulpini noi, o sa avem in fiecare an alte valuri si o sa o tinem tot asa pana la sfantu asteapta. Cred ca asta nu intelege lumea care se vaccineaza. Ii legitimati sa ne bage pe gat si doza 3-4-5-6-7-8…n. Daca asta vreti, foarte bine, insa cred ca imunitatea si o medicamentatie cum este in cazul gripei este cea mai buna solutie.

        • Vlad, faci multe confuzii aici… Tulpinile noi apar când nu se oprește răspândirea virusului.
          Iar medicamentele astea de tratare a pacienților bolnavi nu oprește răspândirea ci doar le ameliorează simptomele…
          Răspândirea se oprește prin imunizare…

          • Vlad nu face absolut nici un fel de confuzie , tu faci confuzii grave crezan ca acest infect si ucigasi vaccin face imunizare , nu are absolut nici o legatura cu imunizarea , documenteaza-te de la medici bine informati si care nu sunt corupti .

          • Care imunizare? Aceste seruri nu imunizeaza. Sunt tot mai multe persoane vaccinate care se infecteaza.

  2. nu stiu de unde ati scos-o ca in romania nu se trateaza cu favipiravir dar eu in martie cu asa ceva am fost tratat. sa fie o scapare ca nu cred ca-i rea-vointa.

  3. Bine documentat operativ acest articol pentru oamenii de nimic care ne conduc.
    Chiar nu mai avem ofițeri patrioți in servicii care să documenteze operativ asemenea fapte, trebui să aflăm de la alții?
    Unde sunt oamenii care au jurat credință poporului, oare i-au recrutat pe toți sau pe cei din fruntea serviciilor, îi au la mâna documentați cu punct și virgulă la slăbiciunilor și prostia lor, urmând să-i ia facă dacă scot capul.
    Vezi aici doctori în materie care nu spun nimic și statul plătește și alți trepăduși care au trădat țara dar cum acum nu mai e infracțiune, așa cum spunea Dem Radulescu într-o anecdota citez vezi mă că acum e voie și cu Daia pe invers, ne ducem controlat la vale fraților.
    Dar , avem încredere că cineva îi va opri în curând și vom mai recupera din furturile comise că de acum se ia lumină de la Cluj , dar sperăm să nu rămână așa după vorba și fapta lor. domoală.
    Așa să ne ajute Dumnezeu!

    • Anonimule,citeste ce spune adi,am accesat linkul si m-am convins ca stirea e un bluff…ungurii nu prea ies din tara,ca in EU nu sunt apreciate vaccinurile chinezesti si rusesti,adica vaxurile lor=apa de ploaie!!!

      • Apa de ploaie din serurile chinezești si rusești, din cate se vede, tin ungurii departe de spitale, morții sunt putini. Niste fraieri ungurii ăștia? Bine ca suntem noi deștepți, ca folosim doar seruri americane si germane, in schimb rata de mortalitate este la cer, iar infectați fara numar

    • @hanonime,
      Acoperiții sunt cei mai viermi. Plus melițienii și apeviștii. ĂȘTIA TREBUIAU LAPIDAȚI ÎN 1990. Nu că nu ar fi bine și acum dar este prea târziu, țara au reușit s-o distrugă.

  4. Ungaria e o tara independenta,respectata si demna ,Romania este o colonie.Trei sferturi dintre romani pupa in cur dictatura merkeliano-johanissta doar ca sa aiba mai multa mancare in carucioare.Ce nu pricepeti?

  5. „Spre deosebire de antibioticele bactericide, antiviralele nu distrug agentul patogen, ci inhibă dezvoltarea acestuia.” – care-și pun nădejdie.
    Orban din Țara Maghiarilor e pe primele locuri la injectat supuși. Acuma trebuie să arate rezultate cum că injectatul, cu…nici ei nu știu, experimental, merge.

  6. Pe mine m-a vindecat Favipiravirul procurat din Ungaria după 9 zile de chinuri groaznice de Covid.
    Am avut rezultat PCR pozitiv si cu 86 la pulsoximetru, tratament fără nici un rezultat acasă.
    8 pastile din 6 în 6 ore după care 4 în 6 ore și a doua zi în picioare . Am făcut teste post Covid si 25% din plămîni distrus.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger