AcasăCORONAVIRUSUndă verde pentru testarea rapidă în farmacii, pentru depistarea COVID

Undă verde pentru testarea rapidă în farmacii, pentru depistarea COVID

Undă verde pentru testarea rapidă în farmacii, pentru depistarea COVID (foto: facebook)

Pe măsură ce continuă campania de vaccinare la nivel național, s-a aflat că s-a dat undă verde pentru testarea rapidă în farmacii, pentru depistarea COVID-19.

Ordinul privind activitatea de testare în farmacii, cu teste antigenice rapide, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, a fost semnat, în prima zi a acestei săptămâni, de către ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

După ce s-a dat, practic, undă verde pentru o astfel de procedură la nivelul farmaciilor, acestea pot opta pentru a face aceste testări rapide după ce obțin un aviz temporar. Conform Ministerului Sănătății, el va fi emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul în cauză este valabil șase luni, dar farmaciile pot cere prelungiri succesive cu șase luni.

Cine se ocupă de instruirea personalului

S-au anunțat și alte detalii de natură organizatorică – atât referitor la pregătirea personalului care se va ocupa de testarea din farmacii, cât și la testele ce vor fi folosite în cadrul procedurilor.

”Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Organizarea zonei de testare

După efectuarea unei astfel de proceduri, farmaciile vor emite un buletin de testare, semnat electronic. ”În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”, mai transmit oficialii MS.

S-au stabilit o serie de aspecte și referitor la perimetrul unde se pot face astfel de testpri rapide în farmacii. ”În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei. De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public”, se menționeză în comunicatul Ministerului condus de către Ioana Mihailă.

Echipamentul de protecție, obligatoriu

E important de avut în vedere faptul că s-a mai specificat faptul că personalul care se va ocupa de activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție. Este vorba despre mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință și halat de unică folosință.

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, din câte a menționat ministrul Mihăilă, citată în comunicatul MS.

157 afisari

1 COMENTARIU

  1. CE SEMNIFICATIE ARE UN TEST FACUT DE O FARMACIE CARE NU-I ABILITATA ,AUTORIZATA SA FACA TESTE ?,CINE A AUDITAT ACELE FARMACII ?, CINE A INSTRUIT ACEI FARMACISTI SAU ASISTENTE DE FARMACIE SA FACA ACEST TIP DE TESTARI ??. CINE VA LUA IN CONSIDERARE ACELE TESTE ?.
    E O EXTINDERE A AFACERILOR PE SEAMA COVID ?.
    IRESPONSABILITATEA ,INCOMPETENTA MERG MAI DEPARTE PANA LA DEZASTRU TOTAL.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger