Nu puțini sunt cei care s-au resimțit după perioada cu restricții severe din primăvară, în care România a fost în stare de urgență din cauza COVID, și când au ieșit mai puțin din casă, în afara deplasărilor pentru a merge la muncă sau la cumpărăturile de strictă necesitate, în care s-au văzut mai rar cu persoanele dragi, restrângând pe cât de mult posibil interacțiunile de natură socială.
Reputatul neurochirurg Vlad Alexandru Ciurea a pus accent pe ceea ce ar trebui să facă oamenii, în perioada cu restricții impuse de autorități, în vederea gestionării problemelor generate de noul coronavirus.
Doctorul a subliniat importanța prevenției, dar s-a oprit și asupra felului în care pot apărea dezechilibre, la unele persoane, pe fondul spaimei. ”Statul în casă cu televizorul deschis, cu știre după știre din ce în ce mai pesimistă. (…) Asta nu duce la ceva bun. Sunt posturile care trebuie să anunțe, contează și tonul de anunțare. (…) Asupra persoanelor puțin mai în vârstă au un impact formidabil. (…) Încep cu depresie, tulburări psihice, atacuri de panică, insomnii, stările conflictuale între cei doi parteneri de casă care s-au înțeles foarte bine ani de zile și din nimic se ceartă. Se accentuează și de aici încep durerile de cap, tulburări de echilibru, tulburări digestive care (…) duc la scădere de imunitare. Apar alte și alte boli din acest dezechilibru psihic apărut la persoanele respective”, a precizat medicul Ciurea, luni seară, la Digi 24.
Ciurea: ”Acest lockdown trebuie făcut mai relaxat”
Întrebat de moderator ce e de făcut, în ideea că ”ne paște o carantină”, neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea a adus în discuție nevoia ca oamenii să facă mișcare și să gândească optimist.
<<Toți doctorii spun “opriți acest lockdown, că nu duce la nimic bun”. Trebuie luate măsurile de prevenție: mască, spălare, distanțare, igienă și aerisire. Spațiile libere contează foarte mult. Este bine să se facă aceste lucruri. Masca reprezintă un mijloc de apărare – hai să ne apărăm! (…) Nu putem ține pe toată lumea în casă, pe toată lumea încuiată. (…) Mișcarea este fantastică, gândirea optimistă, discuțiile (…), schimbul de experiență. Îmi mențin părerea că acest lockdown trebuie făcut mai relaxat, pentru ca oamenii să fie, să rămână oameni>>, a mai precizat specialistul.