Cauta

Un nou vaccin anti-Covid a fost aprobat de URGENŢĂ. Cum funcţionează serul pe bază de ADN

vaccin ADN

Un nou vaccin anti-Covid a fost aprobat de URGENŢĂ. Cum funcţionează serul pe bază de ADN

Indienii au revoluţionat piaţa vaccinurilor anti-Covid. Ei au aprobat, de urgenţă, pentru utilizare, primul vaccin împotriva noului coronavirus din lume bazat pe ADN.

Serul ZyCoV-D, administrat în trei doze, fără utilizarea unui ac, previne simptomele bolii în proporţie de 66%, potrivit datelor preliminare ale unui studiu citate de dezvoltatorul vaccinului, Cadila Healthcare.

Vaccinul bazat pe ADN a mers bine la animale, nu la oameni

Compania are în plan să producă anual până la 120 de milioane de doze din acest al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat în India. Anterior, vaccinurile bazate pe ADN au funcţionat bine la animale, dar nu la oameni.

Până în prezent, India a administrat peste 570 de milioane de doze din trei vaccinuri aprobate spre utilizare – Covishield, Covaxin şi Sputnik V.

Serul, eficient contra tulpinilor mutante

Este şi prima dată, a susţinut compania, când un vaccin anti-Covid a fost testat pe tineri în India – cu o mie de persoane din grupa de vârstă 12 – 18 ani. Serul s-a dovedit a fi „sigur şi foarte bine tolerat” pe această grupă de vârstă.

A treia fază-cheie a studiului clinic a fost derulată în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecţii din ţară. Dezvoltatorul vaccinului consideră că asta reafirmă „eficienţa serului împotriva tulpinilor mutante” ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta.

Cum funcţionează serul pe bază de ADN?

Specialiştii au explicat şi cum va funcţiona acest vaccin. Odată administrat, învaţă sistemul imunitar al corpului să lupte împotriva virusului real.

ZyCoV-D foloseşte plasmidele, care conţin informaţie genetică, pentru a duce serul între două straturi ale pielii. Plasmidele transportă informaţia către celule pentru a forma proteina-ţepuşă, pe care virusul o foloseşte pentru a se agăţa şi intra în celulele umane.

ZyCov-D este primul vaccin din lume bazat pe ADN aprobat pentru utilizare la oameni.

În Statele Unite, spre exemplu, sunt mai multe vacinuri pe bază de ADN aprobate spre utilizare, dar doar la animale, inclusiv unul pentru o boală a cailor şi unul pentru un cancer de piele al câinilor.

ADN-ul şi ARN-ul reprezintă molecule care duc informaţia genetică ce trece de la părinţi la copii.

Ultimele stiri

  • Veşti incredibile: pensionarii care se retrag cu 13 ani mai devreme, dar primesc şi bani în plus la recalculare
  • Motivul pentru care suferă industria turismului în 2024. De ce străinii ne ocolesc ţara
  • Horoscop – duminică, 9 iunie 2024. Petreceţi mai mult timp cu cei apropiaţi! Momentele-cheie ale acestei zile
  • Alegeri locale şi europarlamentare 2024. UPDATE. Ce au zis Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă după ce au votat
  • Tarom devine companie… maritimă!
  • Candidatul PNL Slatina, investigat pentru avansuri către o minoră: „Până la urmă ce contează vârsta? Iubirea nu are vârste, nu?”
  • Florian Coldea mai primeşte o lovitură, acum din partea celor de la SRI. A pierdut postul!
  • Ce soluţie a găsit Guvernul din Japonia ca să aducă în acelaşi pat un bărbat şi o femeie. Rata fertilității, un semnal de alarmă!
  • Câinele a muşcat, stăpânul are de tras! Ce se întâmplă cu proprietarul animalului care a atacat o femeie și pe fiica ei în Parcul Circului
  • Patru victime, în stare gravă după explozia de la Dedeman Botoşani. Doi pacienţi, intubaţi la Spitalul Floreasca!
  • Exit mobile version