AcasăCORONAVIRUSUn nou tratament pentru COVID-19 a fost aprobat! Peste 70.000 de pacienți...

Un nou tratament pentru COVID-19 a fost aprobat! Peste 70.000 de pacienți l-au primit deja

Un nou tratament pentru COVID-19 a fost aprobat! Peste 70.000 de pacienți l-au primit dejaUn nou tratament pentru COVID-19 a fost aprobat! Peste 70.000 de pacienți l-au primit deja

Un nou tratament pentru coronavirus a primit autorizația de urgență de la Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii datorită „beneficiilor dovedite și celor potențiale care sunt mai mari decât riscurile dovedite și potențiale ale produsului”.

FDA a anunțat că mai mult de 70.000 de pacienți au fost tratați cu plasmă covalescentă, care este extrasă din sângele persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2, dar s-au vindecat.

„Astăzi sunt încântat să fac un anunț cu adevărat istoric care va salva numeroase vieți, referitor la lupta cu virusul din China. Acțiunile de astăzi vor mări foarte mult accesul la acest tratament”, a declarat Trump la o conferință de presă de la Casa Albă.

În cursul săptămânii trecute, președintele SUA i-a acuzat pe unii oficiali din domeniul Sănătății că nu au aprobat o autorizație de urgență (or. EUA – emergency use authorization) din cauza unor motive politice.

Se pare că duminică FDA a analizat informații suplimentare care au dus la decizia de a aproba autorizația de urgență, potrivit unei surse apropiate grupului special pentru pandemia de coronavirus de la Casa Albă, relatează CNN.

Plasma covalescentă se obține din sângele persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2, dar au fost declarate vindecate.

Statul pune „bețe-n roate” donatorilor de plasmă pentru pacienții COVID-19: Sistem îngreunat și legislație „incompletă”

Și în România tratamentul cu plasmă este folosit în spitalele COVID-19, însă procedura de donare este atât de greoaie încât cei care vor să facă acest lucru se lovesc de numeroase proceduri mai mult birocratice.

Pacienții COVID-19 care se află în stare gravă au o șansă în plus la viață, una foarte mare, dacă primesc un tratament cu plasmă cu anticorpi care poate fi donată doar de cei infectați care au fost declarați vindecați. Pentru a putea face acest lucru, persoanele vindecate trebuie să prezinte documentele care atestă acest lucru – test de coronavirus cu rezultate negative. Însă nu toți cei care au avut boala au fost testați pentru a fi confirmată vindecarea de COVID-19 întrucât au fost externați din spital mai devreme.

Vor să doneze, dar nu pot

Prin această situație trece și George Rizea, un pacient din Târgoviște, care a vrut să doneze plasmă cu anticorpi, însă, deși în spital i s-au făcut mai multe analize de sânge, a fost informat doar de rezultatul unuia dintre primele teste de coronavirus, care era pozitiv. Astfel, deși vrea să îi ajute pe cei care încă se luptă cu temutul virus SARS-CoV-2, nu poate face acest lucru.

„Eu am încercat deja de la telefon, fiind încă în spital, am încercat să aflu detalii despre cum aș putea să donez. Mie mi s-au efectuat câteva teste de sânge și un singur test care a ieșit pozitiv acum vreo trei săptămâni. Din acel moment nu mi s-au mai făcut teste”, a declarat acesta.

Cei care vor să doneze plasmă trebuie să se prezinte la centru cu un test de coronavirus negativ. Însă, cei care au fost externați din spitale fără acest test, se regăsesc într-o situație incertă.

„Acești pacienți este foarte dificil să îi gestionăm. Ei au ieșit pozitiv din spital, dar nu știm sigur dacă s-au vindecat și ne pot supune pe noi unui risc de contaminare. În al doilea rând nu știm dacă au trecut 2 săptămâni din momentul în care ei au ieșit negativi. Se pot adresa DSP-ului, se pot adresa oricărui spital, pentru că este foarte important ca acești oameni să își facă testul SARS-CoV-2 să știe că s-au negativat, iar dacă nu, să reintre în izolare, să nu contamineze pe alții”, a explicat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger