Aproximativ 90% dintre pacienții internați în spitale cu forme moderate sau grave de coronavirus, tratați cu un medicament dezvoltat de medicii israelieni, au fost externați în termen de maximum cinci zile, arată un nou studiu clinic.
Tratamentul dezvoltat de cercetătorii israelieni și cu care au fost tratați pacienții internați în mai multe spitale din Grecia poartă denumirea de EXO-CD24 și a fost dezvoltat pe baza unei molecule CD24. CD24 este o mică proteină, ancorată la membrana celulelor și servește multe funcții, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru „furtuna de citokine”. Aceasta este prezentă în corpul uman, în mod natural.
Studiul în cauză a fost realizat în Atena deoarece Israel nu dispune de un număr suficient de pacienți relevanți cercetărilor, spun autorii studiului. În urma administrării medicamentului, peste 90% dintre pacienții infectați cu forme moderate sau grave de coronavirus au fost externați în termen de cinci zile. „Principalul țel al acestui studiu este să verificăm dacă medicamentul este sigur”, a declarat profesorul și cercetătorul Nadir Arber.
Studiul, efectuat în două faze clinice
Studiul a fost demarat în două faze clinice, I și II. Testul clinic de fază I a fost realizat în Israel, în iarna anului 2020, și a arătat că 29 din 30 de pacienți internați în condițiile amintite anterior, s-au recuperat, în urma tratamentului, într-un termen de câteva zile.
Al doilea test clinic, de fază II, realizat în Atena, nu face decât să confirme primele informații obținute de oamenii de știință.
Nu au fost raportat reacții semnificative
Profesorul și cercetătorul Nadir Arber a vorbit și despre efectele adverse ale tratamentului, susținând că, momentan, nu au fost raportate reacții semnificative. „Până în prezent, nu am înregistrat efecte secundare semnificative la niciun pacient din ambele grupe”, a declarat Nadir Arber.
„Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu COVID-19 nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, în cazul a aproximativ 5% dintre pacienți starea începe să se deterioreze“, a mai explicat Arber.
Principala cauză a deteriorării clinice este reprezentată de activarea sistemului imunitar, denumită de specialiști „furtuna de citokine”. În cazul pacienților infectați cu coronavirus, sistemul începe să atace celule sănătoase din plămâni. „Aceasta este exact problema vizată de tratamentul pe care l-am dezvoltat”, a mai spus profesorul.
Tratamentul a fost dezvoltat de Sourasky Medical Center din orașul Tel Aviv, potrivit The Jerusalem Post. Dar studiile clinice continuă, potrivit sursei citate. Dacă rezultatele sunt confirmate, tratamentul poate fi disponibil relativ rapid și la un cost redus.