AcasăCORONAVIRUSUluitor! Ce s-a descoperit la pacienții care au combinat vaccinurile AstraZeneca și...

Uluitor! Ce s-a descoperit la pacienții care au combinat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer

vaccinUluitor! Ce s-a descoperit la pacienții care au combinat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer

O combinaţie de două vaccinuri anti-COVID-19, bazată pe administrarea unei prime doze de ser AstraZeneca şi pe injectarea la rapel a unei doze de ser Pfizer, a crescut nivelurile de anticorpi, arată un studiu realizat în Coreea de Sud.

Nivelul de anticorpi neutralizanţi a crescut de până la şase ori în comparaţie cu situaţiile în care au fost utilizate două doze de vaccin AstraZeneca, potrivit cercetătorilor, citați de Reuters.

Studiul a fost realizat pe un grup de 499 de angajaţi din domeniul medical – 100 dintre ei au primit doze mixte, 200 au primit cele două doze ale vaccinului Pfizer, iar restul au fost vaccinaţi cu cele două doze ale serului AstraZeneca.

Toţi voluntarii au dezvoltat anticorpi neutralizanţi, care împiedică virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celule şi să se înmulţească în organism, iar rezultatele constatate în rândul persoanelor vaccinate cu schema mixtă au arătat niveluri similare de anticorpi neutralizanţi cu cele constatate în grupul vaccinat cu serul Pfizer.

Rapelul cu Pfizer după doza de AstraZeneca, benefic

Luna trecută, un studiu din Marea Britanie a evidenţiat rezultate similare – o doză de vaccin AstraZeneca urmată de o doză de ser Pfizer au produs cele mai bune reacţii ale celulelor T şi o concentraţie mai mare de anticorpi în comparaţie cu schema de vaccinare ce presupunea administrarea mai întâi a unei doze de vaccin Pfizer şi apoi a unei doze de vaccin AstraZeneca.

Datele obţinute din studiul sud-coreean oferă un sprijin suplimentar deciziilor adoptate în mai multe ţări de a oferi populaţiilor o alternativă pentru cea de-a doua doză a vaccinului AstraZeneca, după ce acest ser a fost asociat cu riscul de apariţie a unor rare cazuri de cheaguri sangvine.

author avatar
Andreea Vlad