Cauta

UE sună mobilizarea. Medicii și femeile însărcinate trebuie să facă doza a patra de vaccin Covid

Semnal de la UE. Stocurile de vaccin trebuie folosite

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat că în circulație a intrat o nouă subvariantă a Omicron, BQ.1, care, deși nu este periculoasă, va provoca o creștere a numărului de cazuri Covid începând cu luna noiembrie a acestui an. Astfel, instituția, aflată în subordinea UE, cere statelor Uniunii Europene să treacă la vaccinarea grupurilor vulnerabile și prioritare, printre acestea numărându-se cadrele medicale și femeile însărcinate.

Pentru că Ursula von der Leyen a contractat vaccinuri Covid pentru 10 doze pe cap de locuitor european, instituțiile din subordine și-au început campania agresivă prin care să determine populația să se injecteze în continuare. Variantele și paravariantele Covid nu mai reușesc să îngrijoreze pe nimeni, dovadă și prăbușirea ritmului de vaccinare din țările UE, oamenii refuzând să se mai vaccineze. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a transmis un avertisment statelor UE referitor la detectarea în circulație a sub-liniilor BQ.1, care provin din BA.5 Omicron, la niveluri cuprinse între 0-19%. ”BQ.1, inclusiv sub-liniile sale, a fost desemnată ca variantă de interes de către ECDC începând cu 20 octombrie 2022.

Pe baza estimărilor de modelare, este de așteptat ca, de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie 2022, mai mult de 50% dintre infecțiile cu SARS-CoV-2 se vor datora BQ.1/BQ.1.1. Până la începutul anului 2023, se așteaptă ca peste 80% din cazurile de SARS-CoV-2 să fie provocate de BQ.1/BQ.1.1.”, se arată într-un comunicat al ECDC. Instituția UE consideră că această creștere ar fi determinată, în principal, de evadarea imună și că varianta și sub-filiațiile sale vor contribui, probabil, la o creștere suplimentară a cazurilor de Covid-19 în UE/SEE în următoarele săptămâni și luni. ”Amploarea creșterii cazurilor de Covid-19 va depinde de diferiți factori, inclusiv de protecția imună împotriva infecției, influențată de momentul și de acoperirea regimurilor de vaccinare Covid-19 și de amploarea, momentul și peisajul variantelor pandemiei anterioare de SARS-CoV-2. Pe baza datelor limitate disponibile, nu există dovezi că BQ.1 ar fi asociat cu o severitate mai mare a infecției decât variantele circulante BA.4/BA.5.”, mai precizează ECDC.

Gravidele, luate în vizor

Instituția europeană cere statelor UE să rămână vigilente pentru semnalele de apariție și răspândire a BQ.1, să mențină testarea și să monitorizeze ratele de cazuri de Covid-19, în special la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste. și indicatorii de severitate, cum ar fi spitalizările, internările la ATI și decesele. ”Îmbunătățirea utilizării vaccinului Covid-19 a schemei primare și a primei doze de rapel rămâne o prioritate pentru toate persoanele eligibile care nu sunt la curent cu programul recomandat. Deocamdată, pentru campaniile actuale de vaccinare de toamnă/iarnă, ar trebui oferită și o doză de rapel suplimentară, acordând prioritate persoanelor care prezintă risc de progresie către o boală severă, cum ar fi adulții în vârstă (de exemplu, cu vârsta peste 60 de ani), persoanele imunodeprimate, bolnavii cronici și femeile însărcinate. Rezidenții și personalul din instituțiile de îngrijire pe termen lung, precum și lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui, de asemenea, luați în considerare printre grupurile prioritare”, susține ECDC.

Vaccinul nou, aprobat, dar se poate folosi cel vechi

Din septembrie 2022, noi vaccinuri bivalente COVID-19 adaptate Omicron au fost aprobate în UE/SEE pentru a fi utilizate ca doze de rapel pentru persoanele cu vârsta de 12 ani, care au finalizat cel puțin o serie primară, dar utilizarea acestor vaccinuri adaptate ar trebui să rămână limitată pentru moment la rapel, transmite ECDC.  ”Vaccinarea la timp este mai importantă decât vaccinul de rapel care se administrează. Vaccinurile monovalente actuale bazate pe tulpina originală oferă încă protecție împotriva bolilor severe și ar trebui luate în considerare, dacă vaccinurile adaptate nu sunt încă disponibile”, consideră Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis joacă alba-neagra cu viitorul României
  • Jurnalul securiștilor de la Păltiniș se vinde ca pâinea caldă
  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Exit mobile version