AcasăCORONAVIRUSUE pierde geopolitica vaccinului

UE pierde geopolitica vaccinului

Europa va rămâne departe de promisiunile de donare a vaccinului anti-Covid către țările mai sărace, riscând atât răspândirea de noi variante mortale, cât și pierderea influenței geopolitice.

Promisiuni au fost: în septembrie, blocul comunitar a anunțat că va livra 500 de milioane de doze până la mijlocul lui 2020, inclusiv 250 până la sfârșitul acestui an.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plusat: încă 200 de milioane, pe măsură ce a subliniat că lupta împotriva „nedreptății” din furnizarea globală de vaccinuri este „una dintre marile probleme geopolitice ale timpul nostru.”

Cu toate acestea, livrările efective de vaccin rămân dramatic în urmă: conform ultimelor cifre, UE a donat doar 56 de milioane de doze țărilor sărace – mai puțin de un sfert din ceea ce a promis că va furniza  în acest an.

Această prăpastie izbitoare între cuvinte și fapte a declanșat avertismente din partea înalților oficiali europeni care se ocupă de cooperare internațională și ajutor pentru dezvoltare.

„Având în vedere că am asigurat deja suficiente doze pentru a acoperi întreaga populație a Europei, inclusiv o doză de rapel Covid-19 cu a treia doză, putem și ar trebui să intensificăm donațiile de vaccinuri către cei mai vulnerabili parteneri”, a declarat pentru Politico Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriatele internaționale.

“Cine este marele furnizor de vaccin în Africa și America Latină? China”

Liderii UE reuniți la Bruxelles până vineri intenționează să „solicite eliminarea rapidă a obstacolelor care împiedică desfășurarea globală a vaccinurilor”, conform proiectului de concluzii ale Consiliului European.

Urgența are motive geopolitice profunde. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat „insuficiența” de vaccinuri către Africa și America Latină, însemnând că blocul riscă să piardă în fața influenței Chinei.

„Cine este marele furnizor de vaccin în Africa? China. Cine este marele furnizor de vaccin în America Latină? China”, a spus Borrell, adăugând că „problema” acțiunilor UE „nu este doar angajamentul, ci eficacitatea”.

Problema a devenit și mai presantă. „UE și statele membre au nevoie urgent să își respecte angajamentele internaționale, altfel Europa va regreta foarte mult dacă alții îi  vor lua locul și se vor oferi ca parteneri”, a avertizat Udo Bullmann,  social-democrat german și membru al Comisiei de dezvoltare a Parlamentului European.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
573 afisari

1 COMENTARIU

  1. jacotă sa vă dap la muiwe cu vaxxinurile voastre! SA VA DEA DUMNEZEU CE MERITATI! ȘTERGEREA SUFLETELOR ! dezintegrarea lor! Nu meritati cadoul de la Dumnezeu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger