AcasăCORONAVIRUSTrump resetează coronavirusul

Trump resetează coronavirusul

Schimbare de ton la Casa Albă: Pandemia se va înrăutății, înainte de a se ameliora.

La prima sa întâlnire cu presa după aproape trei luni, președintele Donald Trump s-a abătut de la retorica sa optimistă cu privire la amenințarea Covid-19 și a recunoscut gravitatea pandemiei în Statele Unite.

Vorbind singur  aproximativ 30 de minute de la  pupitrul din sala de informare James Brady a Casei Albe, Trump i-a îndemnat pe americani să poarte măști de față și a declarat că pandemia „se va înrăutăți cu siguranță, înainte de a se îmbunătăți”. “După cum ştiţi, în ultimele săptămâni, am observat o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri în numeroase regiuni din sudul nostru. Am salvat potenţial milioane de vieţi cu măsurile de izolare iniţiale, dar suntem foarte conştienţi de această boală. Îi vom pune capăt foarte repede cu tratamente terapeutice şi cu un vaccin. Virusul va dispărea, el va dispărea”, a spus liderul republican.

Dr. Anthony Fauci a declarat pentru CNN că nu a fost invitat să participe, însă Trump a insistat că un alt expert al grupului de lucru coronavirus al Casei Albe, dr. Deborah Birx, stătea „chiar afară” ascultând. Schimbarea de ton a lui Donald Trump, împreună cu revenirea briefing-ului coronavirus, vine în condițiile în care statisticile au devenit imposibil de ignorat: SUA înregistrează 1000 de decese zilnice, pentru prima dată din mai, iar aproape 4 milioane de americani au contactat virusul(140.000 de morți), deși datele de la CDC indică faptul că numărul adevărat de infecții ar putea fi de zece ori mai mare, comentează Politico. O îndepărtare dramatică față de doar câteva săptămâni în urmă, când președintele a încercat să pretindă că 99 la sută din cazurile de coronavirus au fost „total inofensive”.

Un Donald Trump mai puțin combativ (nici nu a pomenit numele rivalului Joe Biden, deși a făcut-o în toate informațiile publice), care a adoptat – iarăși o premieră –o atitudine alarmistă, mergând până la a-i „implora” pe tineri „să evite barurile aglomerate”. Un Trump absent în mare parte în discuția crizei de sănătate care afectează țara. Proiecțiile sale sunt acum mai realiste și îl fac să pară un lider sobru, dar aducând înapoi conferințele de presă, președintele speră să evite vocile nemulțumite de  răspunsul administrației sale la pandemie –o problemă majoră, care va atârna greu la alegerile prezidențiale din noiembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor