AcasăCORONAVIRUSTrei noi semne de speranță în lupta împotriva Covid-19

Trei noi semne de speranță în lupta împotriva Covid-19

Înțelegerea virusului, a simptomelor, a evoluției bolii, a problemelor imunității individuale și colective sunt aspectele care sunt în prezent subiectul diferitelor cercetări și studii.

Oprimism cu privire la imunitate

Întrebarea a chinuit toate mințile de la începutul pandemiei: este posibil să contractăm Covid-19 de două ori? Un studiu al cercetătorilor sudezi publicat în revista științifică Cell, a atras atenția asupra globulelor albe, care au o capacitate de “memorare” în organism. Acest lucru ar preveni o nouă infecție, potrivit potrivit Ouest France.  Conform studiului, limfocitele T sunt capabile să memoreze și apoi să identifice celulele infectate pentru a le distruge. În același timp, limfocitele B sunt activate pentru fabricarea de anticorpi noi dedicați virusului.Cercetătorii spun că, „celulele T sunt esențiale pentru protecția imunitară pe termen lung împotriva Covid-19” .

Un virus mai puțin agresiv?

Chiar dacă virusul este din ce în ce mai contagios, în timp ce multe persoane sunt asimptomatice, ar putea fi și mai puțin  virulent, din cauza unei mutații genetice, sugerează cercetările din Statele Unite. Este vorba un efect direct asupra proteinei „spike” care permite virusului să se atașeze de celulele umane. Mutația, numită „D614G”, se găsește în prezent în 78% din secvențele genetice. De aici rezultă o dublă consecință: pe de o parte virusul ar putea să pătrundă mai repede în celule, ceea ce îl face mai contagios, dar pe de altă parte l-ar face mai puțin agresiv în același timp.

Un vaccin gratuit?

Această inițiativă, departe de orice abordare comercială, ne vine din Australia: guvernul s-a angajat să distribuie vaccinul gratuit populației sale când va veni momentul. Premierul Scott Morrison a explicat că țara a semnat un acord cu grupul farmaceutic suedez-britanic AstraZeneca pentru un vaccin în curs de dezvoltare cu Universitatea din Oxford din Regatul Unit. Bine lansată în cursa pentru vaccinuri, Australia spunje că cei 25 de milioane de locuitori vor avea acces gratuit la doze. Un model de urmat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger