AcasăCORONAVIRUSTrei întrebări pentru vaccinul Pfizer

Trei întrebări pentru vaccinul Pfizer

Anunțul de eficiență ridicată este important, dar înainte de eradicarea Covid-19, mai este încă un drum foarte lung de parcurs.

Aceasta este cea mai bună veste din 2020? Luni, 9 noiembrie,  Pfizer a  anunțat    că vaccinul său împotriva coronavirusului a fost eficient în  proporție de 90%, conform datelor preliminare. Puțini oameni de știință sperau la o  astfel informație spectaculosă, care oferă motive de speranță în aceste vremuri sumbre. Cu toate acestea, nu trebuie să credem că războiul este câștigat, notează AFP.  Există încă o mulțime de necunoscute în jurul vaccinului Pfizer. Iată un rezumat al ceea ce trebuie să știți despre aceste rezultate și provocările viitoare.

Ce știm despre vaccinul Pfizer

Potrivit OMS, 10 vaccinuri candidate sunt în prezent testate în faza 3. Acest lucru înseamnă că zeci de mii de persoane au fost injectate cu produsul și că, în paralel, un placebo a fost injectat într-un număr echivalent. Obiectivul este de a verifica dacă vaccinul este sigur (că nu există efecte secundare grave) și eficient. În cazul Pfizer , 43.538 de oameni cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani s-au oferit voluntari pentru vaccinare. 38.955 au primit deja o a doua injecție. Deoarece pentru acest vaccin  Pfizer estimează că trebuie administrate două doze pentru ca acesta să fie pe deplin eficient. Dintre aceste persoane, 94 aveau Covid-19, în timp ce 90% au primit placebo mai degrabă decât vaccinul. Mulți cercetători se așteptau la o cifră undeva între 50 și 70%, deoarece vaccinurile împotriva bolilor respiratorii sunt vizibil ineficiente. Mai presus de toate, acest proces de fază 3 vine după alte teste (fazele 1 și 2) pe un număr mai mic de persoane. Și aceste prime studii clinice au arătat deja o producție destul de satisfăcătoare de anticorpi. Această nouă figură preliminară confirmă faptul că acești anticorpi par a fi produși în proporții eficiente pentru a preveni ca mulți oameni să se îmbolnăvească de Covid-19.

Ce lipsește pentru autorizarea vaccinului

Este nevoie de 164 de cazuri de Covid-19 identificate dintre cei 43.538 de voluntari pentru a avea o estimare statistică fiabilă a eficacității vaccinului. Acesta este motivul pentru care analiza a 94 de cazuri este preliminară. Prin urmare, este posibil ca eficacitatea finală a vaccinului să fie mai mică (dar posibil chiar mai mare). Mai mult, analiza rezultatelor și autorizația de introducere pe piață (în Statele Unite) nu pot începe decât la două luni după injectarea celei de-a doua doze, pentru a verifica dacă efectele secundare ale vaccinului sunt acceptabile. Având în vedere testele anterioare, acestea sunt suficient de ușoare pentru a permite autorizarea (durere locală, oboseală, uneori febră). Dar acest lucru trebuie verificat la un număr mai mare de oameni. Acesta este și scopul acestui proces de fază 3.

Cine este protejat cu adevărat  și cât timp?

Vaccinul previne complet infecția? Sau o face doar asimptomatică? În acest caz, aceasta ar fi deja o veste bună, deoarece ar putea proteja împotriva riscurilor bolii. Dar o persoană vaccinată ar putea răspândi coronavirusul. Prin urmare, vaccinul nu ar face posibilă eradicarea Covid-19.Este și vaccinul eficient în protejarea cazurilor simptomatice? În mod clar, o persoană care a ajuns să fie foarte bolnavă ar putea fi la fel de bine protejată? Dacă nu, ar fi o mare dezamăgire. Ceea ce cercetătorii vor examina în mod special este eficacitatea pe grupe de vârstă (deoarece se știe că persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului de a dezvolta o formă severă a bolii). Cât timp suntem protejați? A trecut o lună de când majoritatea voluntarilor au primit prima doză (8 zile pentru a doua). Va trebui să fie monitorizată în continuare evoluția în lunile următoare pentru a afla cât durează imunitatea. Într-un studiu recent publicat în Science, cercetătorii au arătat că anticorpii produși de o persoană bolnavă de Covid-19 rămân prezenți timp de cel puțin 5 luni la un nivel suficient. Pe de altă parte, există probleme cu distribuția: vaccinul Pfizer este depozitat în compartimente frigorifice la -80 ° C, păstrat  doar zece zile și administrat în șapte – o veritabilă provocare logistică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
243 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai…din cate rezulta de aici: daca ar fi vaccin, el nu poate fi administrat celor bolnavi, pt ca rolul lui e de a provoca ptoducerea de anticorpi in organismul injectat.Dar..un organism infectat ….produce deja anticorpi ! nu are nevoie de vaccin si e riscant sa vaccinezi pe cineva deja infectat.
    Daca nu e un vaccin, ci e doar un seroterapic, el se injecteaza profilactic la cei predispusi la infectare.Dar…ca sa vezi eficacitatea, cei injectati, sanatosi, ar trebui sa fie expusi la infectare…Altfel, cum stabilesti cat e serotarapicul de bun ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger