AcasăCORONAVIRUSTratamentul local, mai bun decât spitalele mari: pandemia a transformat asistența medicală...

Tratamentul local, mai bun decât spitalele mari: pandemia a transformat asistența medicală din Italia

S-ar putea să nu existe un loc mai bun pentru a vedea viitorul îngrijirilor medicale italiene decât un mic centru din orașul Forlimpopoli.

Până la sosirea coronavirusului, italienii s-au lăudat că au unul dintre cele mai bune sisteme naționale de sănătate din lume. Ei și-au spus că, în ciuda corupției endemice, cel puțin rețeaua de spitale și medici era, în general, de clasă mondială.

Pandemia a răsturnat această percepție, mai ales după ce Lombardia – una dintre cele mai bogate regiuni din Italia, care a investit puternic în spitale centralizate de ultimă generație – a devenit primul punct fierbinte european în primele zile ale crizei.

Asistența locală

Acum, guvernul mizează pe o asistență medicală locală, acolo unde pacienții au nevoie, care se vrea mai eficientă decât spitalele mari și costisitoare.

„Statele Unite au cele mai bune spitale din lume, dar nu au cel mai bun sistem național de sănătate”, a spus Guido Marinoni, un medic din Bergamo, unde sicriele s-au îngrămădit atât de repede încât au trebuit să fie trimise în alte zone din țară pentru incinerare.

„La fel și în Lombardia. Are spitale excelente – poate cele mai bune din Europa – dar asta nu înseamnă că pot rezista la un test de stres”, a adăugat el.

“Case della salute”

În timp ce Italia urmărește să se reconstruiască în urma pandemiei, modelul nu mai este Lombardia, ci Emilia-Romagna de alături: mai degrabă decât să concentreze resursele în complexe medicale expansive, autoritățile a investit într-o rețea de clinici și centre medicale mici, notează Politico.

Numite case della salute –  „case de sănătate” – servesc drept primul punct de contact pentru pacienți, oferind îngrijiri regulate de la o echipă de medici specialiști, generaliști și asistenți medicali. Numai cazurile mai grave care necesită terapie intensivă și tehnologie sunt trimise către spitale.

Centre precum cel din Forlimpopoli oferă populației orașului posibilitatea de a face controale frecvente și îngrijiri mai personalizate.

Scopul: să mențină oamenii, în special persoanele în vârstă, sănătoși și în casele lor cât mai mult posibil, în loc să umple camerele de urgență și paturile de spital.

Au fost deschise noi clinici în zone care nu aveau centre de sănătate dedicate, o măsură care a ținut sub control infecțiile ulterioare și a ajutat la organizarea urmăririi contactelor, precum și a testării PCR în regiuni întregi, în timp ce unitățile de îngrijire din restul Europei au înregistrat un număr ridicat de decese covid.

“Modelul din Emilia-Romagna a fost testat cu succes și în regiunile Toscanei și Lazio și s-a dovedit mult mai eficient față de rata spitalizării centralizate”, a declarat primarul din Forlimpopoli, Milena Garavini.

Extinderea rețelei

În următorii ani, Italia intenționează să-și folosească partea din fondul de recuperare al UE – cel mai mare din bloc – pentru a lansa programe similare în toată țara.

Guvernul premierului Mario Draghi vrea să adauge 800 de case noi și să modernizeze 500 de facilități existente, creând o rețea de peste 1.300 de centre precum cel din Forlimpopoli.

Fiecare va deservi 40.000 de oameni, la un cost de construcție și echipare de  aproximativ 2 milioane de euro.

În total, Italia investește 20 de miliarde de euro pentru a contribui la reformarea sistemului său de sănătate. Programul caselor de sănătate va primi 3 miliarde de euro.

Alte aproximativ 4 miliarde de euro vor fi destinate îngrijirii la domiciliu și telemedicină, menite să aducă sistemul de sănătate mai aproape de pacienți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger