AcasăCORONAVIRUSTratamentul bolnavilor Covid, aceeași bulibășeală și nimic despre medicamente

Tratamentul bolnavilor Covid, aceeași bulibășeală și nimic despre medicamente

Noul ministru al Sănătății nu are soluții pentru tratarea bolnavilor Covid

Nimic nou în programul de guvernare al noii coaliții. Cel puțin în gestionarea pandemiei. Semn că nici viitorul ministru al Sănătății nu a înțeles sau nu a vrut să înțeleagă unde se scurtcircuitează totul atunci când vine vorba despre pacienții bolnavi de Covid. Și mai grav este că nu s-a spus niciun cuvânt despre nevoia de achiziție a noilor tratamente, care ar reduce, cu adevărat, atât internările, cât și mortalitatea.

La capitolul Sănătate, programul de guvernare PSD-PNL-UDMR a stabilit măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei. Șocant este că niciuna dintre măsurile însăilate pe hârtie nu rezolvă problemele din sistem.

Una dintre acestea este stabilirea circuitului pacientului infectat cu SARS CoV-2 : ”Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?) și încurajarea prezentării timpurii la medic a persoanelor simptomatice”. Nu informațiile lipsesc populației, ci însăși funcționarea circuitelor, care, așa cum am mai semnalat, sunt blocate pe toate palierele.

Pacientul Covid este un bolnav captiv, iar opțiunea prezentării la medic nu există. Testarea gratuită a celor cu simptome se face abia după 3-4 zile, atunci când ajunge Ambulanța, iar rezultatul testării sosește după alte 3-4 zile. Abia din acel moment bolnavul captiv are dreptul de a lua legătura cu medicul de familie. Doar telefonic, bineînțeles. Și tot telefonic are loc consultația și prescrierea paracetamolului. Dacă starea bolnavului se agravează, medicul de familie îl sfătuiește să sune la Ambulanță pentru a fi dus la spital. Cei de la Ambulanță vin târziu și atunci când vin nu duc pacientul la spital decât dacă saturația de oxigen este prăbușită. Și apoi medicii din spital ies și se vaită isteric că bolnavii sunt de vină, că ajung prea târziu la spital.

Antiviralele, în farmacii, dar tot inaccesibile

Printre măsurile anunțate în noul program de guvernare se numără și accesul facil la diagnostic și tratament al pacienților Covid-19: centre ambulatorii de diagnostic și tratament (ambulatorii de specialitate, centre de permanență) în toate orașele care să ofere consultații, investigații și prescripție rapidă pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis. Acest lucru înseamnă că pacienții Covid ar trebui să se prezinte în policlinicile private pentru a beneficia de investigații medicale și abia după aceea să li se prescrie antiviralul favipiravir. Despre posibilitatea ca medicii de familie să prescrie acest antiviral nu se spune niciun cuvânt, mai ales că reglementările actuale interzic administrarea medicamentului fără investigații medicale.

Unde sunt anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali, poate cel mai revoluționar medicament anti-Covid, nu au intrat în noul program de guvernare, deși achiziția acestor medicamente ar fi încheiat, în timp scurt, pandemia. Măsurile concrete și viabile ar fi trebuit să includă autorizarea urgentă a Arbidolului și aducerea în farmacii a medicamentului, aprovizionarea farmaciilor cu Favipiravir, care să se elibereze pe baza rețetei prescrise de medicul de familie, și transferul anticorpilor monoclonali la medicul de familie sau în policlinici și administrarea tratamentului în primele zile de la apariția simptomelor pacienților cu risc crescut de agravare a bolii. Iar pentru pacienții care au depășit 7 zile de la apariția simptomelor este necesară internarea și administrarea imediată de tocilizumab și dexametazonă, așa cum se face în toate țările europene. Iar în ce privește pregătirea pentru valul X, autoritățile ar trebui să facă demersuri pentru autorizarea în regim de urgență și contractarea noului medicament anti-Covid molnupiravir. Pentru că nu secțiile ATI sunt soluția, ci tratarea bolnavilor înainte de a ajunge pe culoarele morții.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
997 afisari

5 COMENTARII

  1. au inteles toti ,dar sint interese mari la furat bani , sanatatea este noua vaca de multi de catre toti . este nevoie de cati mai multi morti sa se vaccineze lumea de frica , ( comisioane grase incasate , stie ursula mai bine ) apoi este nevoie de cati mai multi pacienti chiar daca unii nu au simptome , dar pe seama lor se sifoneaza mii de euro fara sa primeasca nimic , stau in pat degeaba .

  2. Asa stau lucrurile in Romania.Eu locuiesc in Cehia ,aici sant 20000-25000 de infectari cu covid pe zi din care morti in jur de 80-120 .In Romania 2700 covid iar morti 270.Aici se vede diferenta,aici se vede cum isi fac treaba doctori din Romania.In tara noastra draga,Romania ,avem numai macelari prin spitale.Daca am avea asa profesionisti ca si aici in Cehia ,romanii nu ar muri pe capete si cu zile asa cum au murit si parintii mei.Ramaneti cu bine osmemi buni.

  3. Bai, daca vaxxinatii in cap nu au inteles nici acum ca ei sunt numai carne de tun aka cobai voluntari batuti cu pwula incap, asta e, isi merita soarta de cobai cu perioada de viata pre-determinata !! Apocalipsa deja e aici, degeaba se screme si fiul de cates de sekurist de Rafiloi, tot sistemul e korupt pana la putrefactie, acum urmeaza Caderea in Abis, societatea cum o stiati nu mai exista, numai o turma de idioti utili lasi, docili si dresati, care se aliniaza ca la Auschwitz cand li se indica directia de incolonare !! Ha ha ha 🙂 Tarfa de Rafiloi, fa-te ca lucrezi, dar pentu tine, bai ne-ispravitule, nu pentru romanasii tai, oricum tot sus pe stalp o sa ajungeti toti criminalii in negru !! Arbidol Macht Frei 🙂 Si apropo, bai Rafiloiule, bai fanfarronule, pe tine cum de nu te prinde virusul chinezesc mic si invizibil, ci numai pe aia mai saraci ii ia la rand ? Bai, pe cine credeti voi ca mai mintiti, toti stiu ca aia bogati isi au pusi deo-parte tratamentul adevarat, ca doar isi permit !! Vine razboiul, baietii lui Ciuca, sa ne prinda pe toti rebelii demaciuca, si o sa va ia drakul pe toti !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger