AcasăCORONAVIRUSTratamentele vindecătoare de Covid, doar pentru 3.750 de români

Tratamentele vindecătoare de Covid, doar pentru 3.750 de români

Cu peste 10.000 de cazuri noi pe zi, ministrul Cseke Attila anunță tratamente pentru 3.750 de pacienți Covid

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat, triumfător, că a trimis către spitale anticorpii monoclonali, care previn cu succes trecerea la stadii severe ale Covid. Sigur, medicamentele nu sunt chiar pentru toată lumea, ci doar pentru 3.750 de bolnavi. Bine, bine, și restul? Restul să mai aștepte.

România a cumpărat ”uriașa” cantitate de 7.500 de anticorpi monoclonali, care ajung pentru 3.750 de bolnavi Covid, mai puțin decât suma celor două donații ale Italiei și Serbiei. Atât s-a putut sau atât s-a vrut. Partea pozitivă, dacă se poate spune așa, este aceea că autoritățile au fost nevoite să recunoască oficial că acest medicament face minuni și previne decesele.

Tratamentul ar trebui să ajungă la pacienții foarte bolnavi, însă și aici procedeul este foarte anevoios. Medicamentul se administrează în primele 7 zile de la apariția simptomelor și, potrivit Ministerului Sănătății, medicii de familie trebuie să recomande bolnavilor acest tratament, după care pacienții trebuie să se prezinte la spital pentru a fi evaluați și abia acolo se decide dacă aceștia merită sau nu să primească medicamentul salvator. La cât de puține doze revin fiecărui spital este puțin probabil ca oamenii să apuce să afle că au o șansă la viață. Procedura exactă nu a fost stabilită, astfel că bolnavii habar nu au ce trebuie să facă. La cum se petrec lucrurile pe la noi este foarte probabil ca aceste medicamente să ajungă la cine trebuie, nu la cine are nevoie cu adevărat, pentru a trăi. De ce statul român a cumpărat atât de puține doze este greu de găsit o explicație logică. La sfârșitul lui septembrie 2021, când numărul de cazuri explodase, Ministerul Sănătății a anunțat o achiziție de doar 10.000 de doze de anticorpi monoclonali și de 143.015 de remdesivir. Diferența între un tratament complet între cele două era de 4.000 de lei, mai ieftin fiind remdesivirul, însă acești 4.000 de lei făceau diferența între viață și moarte.

Deci se vindecă și Covidul

“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților Ministerului Sănătății implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății. Ca observație, anticorpii monoclonali se folosesc în Europa de aproape un an, noutatea fiind doar mimată de autoritățile din România. În al doilea rând, dacă se recunoaște că această terapie salvează vieți, de ce nu se achiziționează în cantități suficiente, ca să salveze viețile românilor? Pentru că aici nu este vorba de bani, având în vedere costurile enorme de la ATI, care ar scădea considerabil. Mai ales că ministerul a și anunțat că în ultimele două luni consumul de medicamente anti-Covid-19 a crescut de cel puțin 6 ori la nivelul spitalelor care tratează pacienții infectați.

Mai buni decât vaccinul

Președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta, a admis, în sfârșit, că anticorpii monoclonali sunt mai buni decât vaccinul, fapt care a fost semnalat în câteva rânduri în ziarul Național.

”Anticorpii antivirali monoclonali îndeplinesc rolul anticorpilor naturali produși de sistemul imunitar ca să lupte cu coronavirusul. Anticorpii sunt factori neutralizanți ai unor substanțe care pătrund în organism și sunt similari anticorpilor naturali, pe care organismul i-ar produce după vaccinare, asigurând protecție atunci când virusul pătrunde în organism. Sunt, deci, medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure”, a afirmat dr. Virgil Musta.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.