AcasăCORONAVIRUSTestul Covid greșit la laborator i-a afectat sănătatea. Responsabilii, puși să plătească

Testul Covid greșit la laborator i-a afectat sănătatea. Responsabilii, puși să plătească

Rateurile rezultatelor testelor Covid dăunează grav sănătății

Un bărbat din Arad a suferit probleme majore de sănătate după ce i s-a comunicat că testul Covid a ieșit pozitiv. Acesta a avut nevoie de tratament pentru hipertensiune și pentru creșterea periculoasă a glicemiei, din cauza stresului provocat de rezultatul testului. Acum, omul cere despăgubiri și este decis să meargă în instanță, pentru ca astfel de erori să nu se mai producă.

Greșelile făcute la testările Covid, tot mai frecvente în ultima perioadă, ne fac să ne gândim câte s-au produs în ultimul an și ce efecte au avut asupra oamenilor. Faptul că odată înregistrat testul pozitiv la DSP nu mai există nicio altă cale de a demonstra că rezultatul este greșit, chiar și după trei alte teste negative, este iarăși o anomalie legislativă sau poate doar un abuz al angajaților direcțiilor de sănătate publică. Ion Popescu, din Arad, (pseudonim, deoarece persoana nu a dorit să își facă publică identitatea, având în vedere legătura acesteia cu o firmă importantă din această localitate), a trecut printr-o traumă atunci când a fost declarat pozitiv la testarea Covi. Mai ales că omul s-a super-protejat deoarece urma să se prezinte la o intervenție chirurgicală, programată cu mult timp înainte. ”Eram programat pentru operație în 4 ianuarie 2021 și în 2 ianuarie am făcut testul Covid. Am primit răspunsul în cursul dimineții de la Tehnomed că sunt pozitiv, deși toată luna decembrie am stat izolat, fără serviciu, fără plecări în concediu și fără a-mi vizita familia. I-am sunat pe cei de la laborator și le-am spus că nu este în regulă. Au mai verificat și răspunsul a fost că, într-adevăr, sunt pozitiv. Am sunat apoi la spitalul din Brașov, unde eram programat, și am anulat operația. M-a afectat atât de tare că mi-a crescut foarte tare glicemia și tensiunea a luat-o razna, astfel că am avut nevoie de tratamente”, ne-a declarat Ion Popescu.

Rezultat schimbat de dimineață până seara

După ce a anunțat pe toată lumea cu care a intrat în contact că trebuie să intre în carantină și după ce și-a anulat intervenția chirurgicală programată, aproape de miezul nopții, în aceeași zi, cei de la laboratorul Tehnomed l-au sunat pe Ion Popescu să-i spună că testul Covid este negativ. ”Seara, pe la ora 23, m-au sunat cei de la laborator să-mi spună că a fost o eroare de transmitere a datelor și că, de fapt, testul este negativ. A doua zi am luat-o de la capăt cu telefoanele, i-am anunțat pe cei de la serviciu, care intraseră deja în carantină, pe cei de la spitalul din Brașov, să mă reprogrameze la operație. Când eram în drum spre Brașov, pentru intervenția chirurgicală, am primit mail de la DSP care îmi impunea să stau izolat la domiciliu pentru că rezultatul testului a fost pozitiv. Când am ajuns la spitalul din Brașov, după ce mi-au efectuat operația, a trebuit să fac tratament cu insulină timp de 5 zile, până m-am pus pe picioare. În ziua când m-au anunțat că testul este pozitiv, am clacat, mai ales că medicul de la Brașov, când l-am sunat să-i spun că nu pot veni la operația programată pentru proteza de șold, mi-a spus că nu mai are loc decât pe 21 ianuarie, dar atunci nu mai are fonduri alocate de la Casa de Asigurări de Sănătate, că se termină pe 15 ianuarie, și că trebuie să suport integral costurile intervenției. Plus că toate analizele mele erau valabile doar până în 10 ianuarie”, ne-a mai spus Ion Popescu, din Arad.

Firma, bună de plată

După ce s-a întors în Arad, Ion Popescu a notificat, prin avocat, firma din Timișoara, care comandase prelucrarea testului la Tehnomed, și a cerut despăgubiri morale de 70.000 de lei. ”Mi-au solicitat documente justificative, dar le-am spus că nu am încredere să le dau lor actele medicale înainte de internare, în timpul internării și după externare, pentru că nu au fost în stare să îmi dea un rezultat la testul Covid. Iar ei mi-au zis să mă iau după dr.Musta, că pot apărea erori de la caz la caz. Acum aștept și răspunsul celor de la Protecția Consumatorului, unde am depus reclamație. Când le-am comunicat celor de la firma căreia i-am plătit pentru testul Covid că, din cauza faptului că mi-au spus că sunt pozitiv Covid am avut probleme cu tensiunea și cu glicemia mi-au răspuns că nu are nicio legătură una cu alta. Mai mult, ce se întâmpla dacă aveam o urgență medicală și trebuia să mă internez? M-ar fi internat într-un spital Covid și sigur aș fi luat Covid. La două săptămâni după operație am sunat la DSP Arad să-i întreb cum mai figurez, pozitiv sau negativ, dar nu mi-au dat niciun răspuns. Este clar că figuram pozitiv și, dacă m-ar fi oprit Poliția când mergeam la operație, sigur mi-ar fi întocmit dosar penal și mi-ar fi dat și amendă”, a mai afirmat Ion Popescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.