AcasăCORONAVIRUSTestarea anticorpilor după vaccinul anti-Covid a devenit sport naţional. Ce trebuie să...

Testarea anticorpilor după vaccinul anti-Covid a devenit sport naţional. Ce trebuie să știm despre aceste teste. Avertismentul medicilor

testare

Mulți români care s-au vaccinat împotriva Covid-19 au luat cu asalt laboratoarele de analize medicale pentru a afla dacă vaccinul este eficient. Depistarea anticorpilor după imunizare se face prin analiza sângelui, însă cei care doresc să afle câți anticorpi au dezvoltat trebuie să știe câteva detalii importante.

Rezultatul testului este aproximativ, a declarat medicul Adrian Marinescu. Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti a precizat că fiecare laborator are intervale diferite de referinţă, motiv pentru care este esenţial să ne facem testarea la acelaşi laborator, dar nu frecvent, ci la o lună de la rapel, apoi la 3-6 luni.

Este clar că testarea anticorpilor a devenit un sport naţional şi că îl facem din păcate mult mai des decât ar trebui. Ar trebui ca această testare să aibă rolul de a ne orienta, dacă am trecut prin boală, dacă vrem să ştim că în urma vaccinării avem anticorpii protectori, sigur că putem face testarea, dar testarea la aproximativ o lună din momentul rapelului. Este important să ştim că în momentul în care facem testarea, ne interesează intervalul de referinţă de la fiecare laborator, pentru că lucrurile sunt diferite.

În momentul în care avem o valoare pozitivă, trebuie să luăm în calcul că ne interesează ce se va întâmpla în dinamică, adică, altfel spus, cât timp vor ţine aceşti anticorpi şi trebuie să luăm în calcul că ne interesează să fie o perioadă cât mai lungă, peste 6 luni, 12 luni, dacă vorbim de imunitatea prin anticorpi, ne interesează şi nivelul acestora. Este ştiut că în momentul în care am trecut prin boală şi ne-am şi vaccinat, este situaţia în care cei mai mulţi dintre noi avem un titru important de anticorpi, nu contează să facem o comparaţie decât în cazul aceluiaşi laborator, pentru că lucrurile pot să difere.

Dacă vorbim despre anticorpii neutralizanţi anti-spike, contează să ne uităm la intervalul de referinţă pe care îl are acel laborator şi să luăm în calcul că ar fi bine să fie o valoare categoric mai mare faţă de ce înseamnă referinţă, nu este suficient să avem o valoare pozitivă, cu un nivel puţin mai mare faţă de ce dă laboratorul ca fiind pozitiv”, a declarat Adrian Marinescu pentru news.ro.

Diferența dintre anticorpii care apar după boală și cei care apar după vaccinare

Medicul spune că există o diferenţă între cei care s-au vaccinat şi au trecut şi prin boală şi cei care nu au trecut prin boală şi doar s-au vaccinat.

„Dacă vorbim de anticorpii dobândiţi în urma vaccinului, contează şi face diferenţa dacă cineva a trecut prin boală, sau nu a trecut prin boală şi doar s-a vaccinat. Au fost studii făcute inclusiv în România, este unul chiar în cadrul unei clinici private, un studiu important, care face această diferenţă, dar să luăm în calcul că, de multe ori, la nivelul laboratorului, de fapt nu este o măsurare cantitativă a acestor anticorpi, ci este de fapt o măsurare semi-cantitativă, şi acesta este şi motivul pentru care nu aş face comparaţii între laboratoare, şi, în plus, nu mă interesează valoarea efectivă, ci, în raport cu intervalul de referinţă, şi urmărirea în dinamică pentru o perioadă de timp”, subliniază specialistul.

author avatar
Andreea Vlad
679 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hai lasa Marinescule ca macaie.Un test pozitiv la Covid 19 e poztiv indiferent de test si laborator si „intervalul de referinta”.Deci esti bolnav sigur.
    Dar ce sa vezi ! Alta e treaba dupa vaccinare.Ne recomanda sa nu ne mai testam atata dupa vaccinare …ca nu toate testele sunt sigure…ca depinde de laborator….de interv.de referinta….In concluzie nu va uitati ca anticorpii dupa vaccinare nu cresc….ca nu „intereseaza valoarea efectiva” !!! ci doar un amarat de interval de referinta…Unde s a mai pomenit asa ceva ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger