AcasăCORONAVIRUSTerapia Cluj donează 50.000 de cutii de Favipiravir. Guvernul obligă firma să...

Terapia Cluj donează 50.000 de cutii de Favipiravir. Guvernul obligă firma să plătească și taxe

Favipiravirul, singurul medicament cu care se mai tratează în spitale, blocat în India în așteptarea unui HG

Dată fiind situația critică din spitalele Covid, conducerea Terapia Cluj a decis, în 22 octombrie, să doneze statului român 50.000 de cutii de favipiravir, de care bolnavii au nevoie disperată. Culmea este că, pentru donația de medicamente, compania va fi nevoită să plătească TVA și celelalte taxe. Mai mult, Guvernul nu se grăbește deloc să aprobe Hotărârea de Guvern pentru acceptarea ”pomenii”.

Directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian, ne spune că situația dramatică din spitalele care tratează bolnavii Covid l-a determinat să ia decizia de a dona urgent 50.000 de cutii de favipiravir către statul român. Se pare însă că, pentru Guvernul interimar, cuvântul ”urgent” nu are nicio semnificație, chiar dacă este vorba despre un medicament care tratează formele medii de Covid și reduce semnificativ procentul internărilor.

Astfel, abia în 26 octombrie Executivul a emis un proiect de hotărâre de guvern pentru acceptarea donației, cu termen pentru avize până în data de 2 noiembrie, în condițiile în care transportul cu medicamente nu poate pleca din India până nu există acest cadru legal. Probabil proiectul va fi aprobat în următoarea ședință de Guvern, care nu se știe când va fi, având în vedere datele aleatorii de stabilire a acestora. ”E cam absurd, dar noi, pentru această donație, va trebui să plătim către statul român TVA și celelalte taxe, după cum ne-au spus cei de la Ministerul de Finanțe. Și la sponsorizări se plătesc aceste taxe. Iar aici, fiind vorba despre o valoare mai mare, e complicat. Noi sperăm să le aducem în țară în prima jumătate a lui noiembrie. Depinde și de transport, pentru că am mai avut probleme cu transportul aerian, care se tot anulează. Eu mă bucur că le avem fabricate, pentru că, în mod normal, dacă dai comanda acum, durează 3 luni de zile. Am umblat după ele un pic. Acum cele 50.000 de cutii sunt rezervate pentru România și pot ajunge în maximum 10 zile. Dar avem nevoie de cadrul legal, pentru că altfel nu avem cum să le aducem în țară”, ne-a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

”Nu înțeleg de ce nu au lăsat medicamentul în ambulator”

Ultimul transport de favipiravir, de 15.000 de cutii, s-a cam epuizat în spitale, având în vedere că medicii nu au alte medicamente pentru tratarea bolnavilor Covid. Dacă vor veni și cele 50.000 de cutii donate de Terapia Cluj, tratamentele ar trebui să ajungă pentru cel puțin o lună. ”De ce nu au lăsat favipravirul în ambulator nu pot să înțeleg. S-a tot pus accent pe efectele secundare, pe care le au, de altfel, toate medicamentele. Medicii din țară mă sună pe mine și mă întreabă de ce nu pot să-l dea în ambulator și le spun că nu fac eu politica Ministerului Sănătății. În opinia mea, nu ca director de fabrică, ci ca om care primește feedback de la medici și de la pacienți, acest medicament trebuia să fie în ambulatoriu. Medicii și farmaciștii știu să dea antiviralul și să explice pacienților, iar rețeta ar fi rămas în farmacie. Medicamentul ăsta, dacă era în ambulator, probabil era mult mai bine”, ne-a mai spus directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Guvernul nu se grăbește

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern prin care se acceptă donația de favipiravir, medicamentele vor intra în proprietatea privată a statului la data autentificării contractului de donație și se vor da în administrarea Ministerului Sănătății. Ulterior, se va emite un ordin al ministrului Sănătății care va reglementa repartizarea medicamentelor către unitățile sanitare care tratează bolnavii de Covid-19. ”Evoluția Covid are o fază inițială dominată de replicarea virală, cu o durată în medie de 6-7 zile. De aceea, medicația antivirală ar trebui administrată cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (de dorit, de la începutul perioadei simptomatice), în perioada în care pacientul este monitorizat în ambulatoriu, urmărindu-se limitarea riscului de agravare a bolii și reducerea duratei de evoluție a bolii, ceea ce ar putea diminua numărul celor care necesită internare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre de guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.605 afisari

7 COMENTARII

  1. Ori sunt prosti , or rau intentionati, aproape de rea credinta in exercitarea functiei.
    Art.291 alin.6) din Codul administrativ zice: „Prin derogare de la prevederile legale în vigoare, actele prin care se fac donații statului sau unităților administrativ-teritoriale sunt scutite de plata oricăror impozite sau taxe.”

  2. Guvern de handicapati si Citu este primul
    Guvernul care gandeste eminamente cu curul, expert in a da limbi lui Esuatu, si asa ne tinem functiile

  3. Sa vedem cum o sa-i pedepseasca romanii pe acesti criminali, in 2014 la vot. Nu ar mai trebui sa primeasca nici 4 %, dar veti vedea rezultatul. Este votul fraudat, dar si daca romanii ar vota cu capul si nu cu c….tot ar fi ceva. Uitati-va si la timisoreni. Sa se incalzeasca cu votul dat lui fritz

  4. BLOCADA SECURISTA ! Cine ordona aceste atrocitati Calaului impu’tit Czeke Attila ?? Obstructionarile astea nu vin asa de capul unui paduche interimar …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger