În ziua cu aproape 3.000 de cazuri noi de infectări cu SARS – CoV – 2 raportate în România – cel mai sever bilanț de la începutul pandemiei COVID – ministrul Sănătății a făcut declarații de la Palatul Victoria, în care a pus accent – din nou – pe nevoie respectării regulilor menite să limiteze, pe cât de mult posibil, răspândirea noului coronavirus.
”Sistemele medicale încă rezistă, dar recomandarea noastră este de a nu forța aceste sisteme medicale. (…) Personalul medical este același de acum 7 luni, este acelaşi care a primit și două sute de cazuri pe zi, care primește și 3.000 de cazuri pe zi. Suntem în momentul pe care trebuie să îl gestionăm împreună. Avem un mesaj pentru corpul medical, care, deși obosit, în continuare este acolo și va da acea asistență medicală. Dar avea în același timp și un mesaj pentru populație. Haideți să respectăm acele reguli!”, a fost auzit spunând Nelu Tătaru, miercuri după-amiază, de la sediul Guvernului.
De unde ar pleca focarele
Ministrul a adus din nou în discuție importanța prevenției, dar și faptul că pandemia se tranșează în pre-spital. ”Totuși, vedem că nu se respectă reguli; totuși, vedem că lumea are o atenție relativ sporită spre ce se întâmplă la alte evenimente. Haideți să încercăm în acest moment, eu știu, de cumpănă, dacă vreți, să reașezăm o abordare a tot ce înseamnă respectarea unor reguli. (….) O repetăm de fiecare dată: nu se tranșează această pandemie în spital. Această pandemie se tranșează în pre-spital. Respectând niște reguli, vom avea un număr de cazuri mic, printr-o transmitere comunitară scăzută. Avem în acest moment discuții pe acele focare. Există într-adevăr focare în centrele de bătrâni, în centrele de copii, există într-adevăr focare în unitățile sanitare, există într-adevăr focare în acele, eu știu, întreprinderi sau agenți economici, dar haideți să vedem de unde pleacă acele focare. Avem evenimente care nu sunt complet supravegheate sau nu se respectă anumite reguli, avem un transport în comun în care putem vedea, la fel, că nu se respectă reguli. Aici avem acele zone infectante. Haideți să tratăm un pic mai serios aceste lucruri și o să vedem că în evoluție vom avea o scădere a numărului de cazuri noi”, a subliniat Tătaru.
Accent pe solidaritate
Mai mult, ministrul Sănătății adus în discuție faptul că recent impusele restricții ar urma să își facă efectul în decurs de 10-14 zile. ”Dar până în aceste 10-14 zile haideți să fim cu toții solidari și să ajungem acolo unde speram să ajungem la începutul lunii iunie. Acest număr de cazuri – aproape 3.000 de cazuri – nu este apărut în septembrie, nu este apărut din august. Avem șapte luni de zile în care gestionăm o pandemie, în care încercăm, prin anumite reguli, să scădem transmiterea comunitară.
Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi avem o componentă la care trebuie să contribuim. Guvernul, sistemul sanitar, ministerele sunt cele care gestionează din punct de vedere administrativ alături de administrațiile locale. Populația civilă este cea care previne, având o normă și niște precauții de respectat. Suntem într-un moment pe care fiecare trebuie să îl gestionăm în mod particular, suntem într-un moment în care fiecare trebuie să conștientizăm că doar de noi depinde viitorul sănătății acestei națiuni”, a conchis Tătaru.