AcasăCORONAVIRUSȚările din UE s-au înțeles! La cât se va limita valabilitatea certificatului...

Țările din UE s-au înțeles! La cât se va limita valabilitatea certificatului COVID

certificat verdeȚările din UE s-au înțeles! La cât se va limita valabilitatea certificatului COVID

Oamenilor imunizați cu 2 doze de vaccin anti-Covid-19 li s-ar putea limita valabilitatea certificatului verde la 9 luni. De asemenea, Comisia Europeană vrea intensificarea campaniilor de vaccinare și administrarea celei de a treia doze.

Statele UE avansează către o aprobare a propunerii Comisiei Europene de limitare la 9 luni a valabilităţii certificatului verde după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), potrivit unor surse citate de Reuters.

O sursă afirmă că s-a ajuns deja la un acord preliminar care a fost aprobat pe 9 decembrie, în timp ce o alta afirmă că discuţiile s-ar putea prelungi şi săptămâna viitoare. O a treia sursă afirmă că există pe ansamblul statelor UE un sprijin pentru propunerea Comisiei, dar unele state membre care au rate reduse de vaccinare se tem de impactul negativ pe care această limitare ar avea-o asupra călătoriilor.

Comisia Europeană cere administrarea dozei booster

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a ridicat un semnal de alarmă cu privire la intensificarea rapidă a pandemiei de COVID-19 și a răspândirii tulpinii Omicron. Ea a transmis că este necesară administrarea celei de a treia doze de vaccin.

„Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur″⁣, a spus Ursula von der Leyen.

Aşadar, în lipsa administrării dozei a treia, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene.

author avatar
Andreea Vlad