„A închide totul în lupta împotriva Covid-19 e ca și cum ai folosi ciocanul pentru a omorî o simplă muscă”. Comparația îi aparține lui Anders Tegnell, în prezent eroul Suediei și în același timp unul dintre cei mai nonconformiști medici epidemiologi din lume. La începutul anului, era doar un birocrat care conducea Departamentul pentru Sănătate Publică, iar între timp a devenit cea mai controversată figură a crizei globale a coronavirusului. Abordarea sa față de această pandemie – de a păstra deschise școli, restaurante, centre de fitness și granițe – a șocat lumea întreagă.
Când în România nu se mai găsesc soluții pentru reluarea cursurilor și vezi elevi plimbați prin școală de profesori ca animalele în lesă realizezi că suntem la ani lumină de abordarea normală a Occidentului. Cu mască și plexiglas, copiii noștri au devenit cobaii unui experiment sinistru, în timp ce lumea „cealaltă”, din alt capăt al Europei, privește șocată imaginile unui 14 septembrie românesc de tristă amintire. România a ales să sacrifice știința pe altarul emoțiilor și asta confirmă fragilitatea conștiinței naționale a societății mioritice.
În Suedia, politicienii s-au dat deoparte și i-au delegat toată puterea profesorului Tegnell. Care nici n-a abuzat de ea aidoma arafaților de Dâmbovița, nici n-a uitat că este medic, precum alți tătari din Sănătate, ci doar a intervenit prompt, categoric și decisiv. Iar când spunem decisiv, vedem Stockholmul cu raportând cu 90% mai puține cazuri decât Copenhaga vecină.
„La început, le-am vorbit oamenilor foarte mult despre sustenabilitate. Și, de asemenea, le-am cerut să fie reticenți la promisiuni despre rezolvări rapide, să realizeze că nu va fi ușor să depășim momentul, nu vorbim despre ceva pe termen scurt. Vedem o boală pe care va trebui să o gestionăm mult timp în viitor și trebuie să construim sisteme pentru a face asta”, afirmă prof.Tegnell într-un interviu acordat Financial Times. Azi, Suedia cea cu abordări ușoare în chestiunea Covid-19 raportează doar ocazional câteva focare locale.
Suedia nu s-a închis „de tot”, precum România, iar acum populația a atins un nivel de imunitate la noul coronavirus pe care alte state nu-l au. De fapt, tocmai despre asta este vorba – de imunitate colectivă, unul dintre cele mai controversate concepte ale crizei Covid. Tegnell este de neclintit în abordarea sa când spune că scopul Suediei a fost de a permite virusului să-și urmeze cursul până când mulți oameni au fost expuși și rata infecției a încetinit.
Despre măștile de față, părerea sa ar fi privită ca o blasfemie în România iohanistă, care ne cere să-i obișnuim de mici pe copii cu lucrurile mai puțin plăcute. „Măștile de față sunt o soluție ușoară, iar eu mă declar profund neîncrezător în soluțiile ușoare la probleme complexe. Nu le recomand!”, zice șeful epidemiologilor din Suedia. Așa se face că, la școală, elevii învață normal, fără măști pe față, sunt liberi să alerge la orele de sport, iau lecții de yoga, stau împreună.
El a descris graba autorităților de a bloca toată Europa, precum și America drept o situație „ca și cum lumea ar fi înnebunit”. Virusul nu poate fi arestat la domiciliu!