AcasăCORONAVIRUSSubvarianta Omicron, BA.2: mai contagioasă sau mai periculoasă decât alți viruși?

Subvarianta Omicron, BA.2: mai contagioasă sau mai periculoasă decât alți viruși?

În timp ce majoritatea țărilor europene anunță relaxarea restricțiilor sanitatre împotriva Covid-19, spectrul unui nou val de contaminare stârnește îngrijorare în rândul comunității științifice.

O subvarianta a Omicron este acum monitorizata indeaproape de autoritatile sanitare. Botezată BA.2 , este deja majoritară în Danemarca și India și are mai multe mutații care ar putea modifica din nou caracteristicile virusului SARS-CoV-2.

Numele Omicron este de fapt un „termen generic” care desemnează fără distincție mai multe linii de viruși foarte apropiați, așa cum a explicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Viteză mare de propagare

Dintre aceste sub-filiații ale variantei monitorizate sub denumirea Omicron, este cea desemnată cu denumirea BA.1 care este aproape hegemonică și provoacă contaminări record în Franța.

Potrivit mai multor studii, varianta Omicron este mult mai contagioasă decât Delta, dar are caracteristici care o fac mai puțin virulentă, scrie Euronews.

Răspândirea puternică a variantei Omicron crește semnificativ probabilitatea apariției unor noi subvariante. Mutațiile sunt de fapt rezultatul „erorilor” din timpul procesului de replicare a virusului. Deci, conform acestui principiu, cu cât contaminarea este mai mare, cu atât este mai probabilă apariția unor noi mutații. Varianta Delta a dat naștere și la subvariante precum „Delta plus”.

Anumite date atrag atenția: BA.2, a devenit astfel majoritară în India sau Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice a început să crească din nou de câteva zile.

„Ceea ce ne-a surprins a fost viteza cu care această subvarianță, care a circulat foarte mult în Asia, s-a instalat în Danemarca”, spune epidemiologul Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală al Universității din Geneva. „Țara se aștepta la un vârf al contaminărilor la jumătatea lunii ianuarie; nu s-a produs și poate se datorează acestei subvariante, care pare foarte transmisibilă, dar nu mai virulentă” decât varianta inițială, continuă el.

În Danemarca, BA.2 înlocuiește treptat varianta „clasică” Omicron , iar autoritățile daneze nu au nicio explicație pentru acest fenomen în acest moment. Dar conform primelor elemente disponibile, este foarte probabil ca această subvariantă să fie mai contagioasă.

Severitate comparabilă cu Omicron

Este mai periculoasă decât celelalte variante? Aceasta este poate cea mai importantă întrebare în acest moment. Cu varianta Omicron, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) consideră că ne îndreptăm „spre o endemizare a virusului”, dar acest lucru va fi posibil doar cu condiția ca periculozitatea virusului să nu crească.

O nouă variantă, mai rezistentă la vaccinuri și mai periculoasă, ar pune capăt speranței unui final apropiat al pandemiei. Ceea ce îi interesează pe specialiști este dacă această subvariantă are caracteristici diferite de varianta BA.1 în ceea ce privesc contagiozitatea, evadarea imunitară sau severitatea.

„Pentru moment, avem impresia că este de o severitate comparabilă cu Omicron , dar multe întrebări sunt încă pe masă ”, adaugă Antoine Flahault. El a cerut „implementarea de tehnici de screening pentru a detecta” în mod corespunzător BA.2 și „a vedea rapid care sunt proprietățile sale”.

„Observațiile foarte timpurii din India și Danemarca sugerează că nu există nicio diferență majoră în severitate față de varianta BA.1”, a scris pe Twitter Tom Peacock, virolog la Imperial College London.

Potrivit acestuia, nici mutațiile observate nu ar trebui să pună sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor.

„Chiar cu o transmisibilitate ceva mai mare” decât versiunea clasică Omicron, el nu se așteaptă absolut la o schimbare echivalentă cu cea care a avut loc atunci când această ultimă variantă a înlocuit Delta. „Personal, nu cred că BA.2 va avea un impact substanțial asupra valului actual al pandemiei”, a menționat el.

author avatar
Tudor Borcea
447 afisari

3 COMENTARII

  1. Articol de speriat waxerrii. Că doar retardații ăia mai pun botul la mizeriile cu luvovidul.

    Mai urmează ca retardații să creadă că oMacroul este mai rău ca ciuma….

  2. Criminalii inventează permanent ceva de ucis oamenii si de făcut bani. Genocidul a devenit scopul lor. Au ordin de la mondiali să ucidă pe orice cale. Iar criminalii români execută ordinele jegurilor mondiale.
    Sunteți numai buni de TRAS ÎN ȚEAPĂ! TOȚI!

  3. Interesant cum au bagat si India in ecuatie, nu cumva sa reiasa ca in tarile supervaccinate apar „variante” noi… asta-i pentru fraieri spalati pe creier

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger