AcasăCORONAVIRUSStudiul care dă frisoane reci omenirii. „Riscurile pentru sănătate vor fi mari”

Studiul care dă frisoane reci omenirii. „Riscurile pentru sănătate vor fi mari”

Coronavirus, 16 septembrie. Record de cazuri noi în România: peste 1.700, în ultimele 24 de ore (sursa foto: Facebook)

Un grup de oameni de știință din Elveția au realizat un studiu în care arată că virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțioase mai mult timp și sunt mai rezistente la dezinfectanți precum clorul.

„Calitatea apei ar putea fi mai slabă în regiunile calde, iar riscurile pentru sănătate pe care le prezintă virusurile vor fi mai mari”, a afirmat Tamar Kohn, profesor de chimie a mediului la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

Potrivit specialiștilor în domeniul virusologiei studiul amintit a demonstrat că o familie de virusuri, denumite enterovirusuri, care pot provoca diverse infecții, inclusiv răcelile, poliomielita și febra aftoasă, se pot adapta la schimbările de mediu.

Modul de răspândire al acestor enterovirusuri este prin fecale care ajung în mediul înconjurător prin canalizare, ape uzate și salubritate deficitară.

Profesorul Tamar Kohn susține că riscurile de îmbolnăvire depinde și de calitatea apei

„Calitatea apei ar putea fi mai slabă în regiunile calde, iar riscurile pentru sănătate pe care le prezintă virusurile vor fi mai mari”, a afirmat Tamar Kohn, profesor de chimie a mediului la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

Echipa a creat patru populații diferite ale unui enterovirus uman prin incubarea probelor în recipiente cu apă dintr-un lac, 10 grade C și 30 de grade Celsius, cu și fără expunere la lumina soarelui. Apoi au expus probele la căldură și dezinfectant.

Studiul, arată că virusurile adaptate la căldură erau mai rezistente la dezactivarea prin temperaturi ridicate decât cele incubate în apă rece.

Când au fost mutate în apă rece, virusurile adaptate la cald au rămas active mai mult timp și au rezistat mai bine expunerii la clor.

Legătura dintre apa caldă și enterovirusurile

Descoperirile sugerează că virusurile din apele mai calde „vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectanți”, a spus prof. Tamar Kohn, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

Curățenia generală și spălarea pe mâini frecventă sunt cele mai eficiente în reducerea răspândirii virușurilor. De asemenea, curățarea suprafețelor contaminate și a articolelor murdare cu apă și săpun și apoi dezinfectarea lor cu o soluție clorurată poate fi o metodă foarte eficientă pentru inactivarea virusului, în special în centrele de îngrijire a copiilor.

Nu există până în prezent nici un medicament care să distrugă enterovirușii. Strategiile de tratament sunt pentru suportul și stabilizarea pacientului și să elimine disconfortul.

author avatar
Eli Dan Davidescu
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger