AcasăCORONAVIRUSStudiu: Covid-19 nu afectează celulele creierului uman. Problemele sunt superficiale

Studiu: Covid-19 nu afectează celulele creierului uman. Problemele sunt superficiale

(foto: Facebook)

Vești bune pentru persoanele infectate cu Covid-19. Potrivit ultimelor cercetări, virusul nu infectează celulele creierului uman. În plus, studiul relevă faptul că afectarea mirosului provocată de boală ar putea fi mai superficială decât se temeau anterior cercetătorii.

Potrivit celui mai recent studiu în domeniu, cercetătorii belgieni și germani arată că problemele provocate de Sars-CoV-2 în creier ar putea fi mai superficiale și mai reversibile decât se credea. Astfel, studiile care sugerau că virusul ar infecta neuronii din membrana nazală sunt contrazise.

Daunele provocate de Covid nu sunt de lungă durată

Membrana mucoasă olfactivă este cea pe care se prinde prima dată virusul inhalat.

În cadrul acesteia se află neuronii senzoriali olfactivi (OSN) – responsabili pentru inițierea senzațiilor de miros. Astfel, oamenii de știință susțin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu și neuronii senzoriali olfactivi. Bulbul olfactiv, din partea din față a creierului, este locul unde este procesată pentru prima dată informația neuronală despre mirosuri.

Așadar, dacă virusul pătrunde în această structură, teoretic s-ar putea răspândi în regiunile profunde ale creierului, unde ar putea provoca probleme grave – mai ales că majoritatea neuronilor nu se regenerează odată ce sunt pierduți.

Însă, potrivit noilor descoperiri, dacă virusul infectează doar celulele sustentaculare, daunele ar putea să nu fie de lungă durată. Totodată, aceasta explică ș pierderea mirosului, care afectează aproximativ jumătate dintre pacienții cu Covid-19.

Neuronii senzoriali își pot reveni

Neuronii senzoriali olfactivi ar putea să fie infectați, dar să funcționeze deficitar – sau să înceteze cu totul să funcționeze – până când celulele sustentaculare se regenerează, explică Profesorul Mombaerts, potrivit The Guardian.

De asemenea, Laura Van Gerven, neurochirurg la Universitatea Catolică din Leuven din Belgia – unul dintre autorii principali ai lucrării, a adaptat o formă de intervenție chirurgicală la baza craniului pentru a îndepărta țesut din mucoasa olfactivă și bulbul olfactiv de la pacienții cu Covid-19 în termen de aproximativ o oră de la moartea acestora. La 30 dintre pacienți, cercetătorii au reușit să detecteze că virusul încă se reproduce, ceea ce înseamnă că pacienții au murit în faza acută, contagioasă a bolii.

„Este, fără îndoială, cea mai minuțioasă lucrare pe țesutul olfactiv post-mortem uman Covid”, spune Stuart Firestein, neurobiolog la Universitatea Columbia din New York.

În cazul în care concluziile studiului se confirmă, cei care se confruntă cu anosmie sau parosmie din cauza Covid pot sta liniștiți: virusul nu le-a infectat creierul, iar terapiile viitoare care vizează celulele sustentaculare le-ar putea atenua sau vindeca problema.

author avatar
Alina Costache
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger