AcasăCORONAVIRUSStrategia „zero Covid”, doborâtă de varianta delta

Strategia „zero Covid”, doborâtă de varianta delta

Noua Zeelandă tocmai a devenit ultima țară care a abandonat această strategie, virusul dovedindu-se mult mai greu de oprit: acum varianta delta extrem de infecțioasă este dominantă.

Zero Covid, utilizată încă de către China, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud și Vietman, implică blocaje stricte și testări extinse, frontiere puternic controlate sau închise, precum și sisteme robuste de urmărire a contactelor și mandate de carantină.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a recunoscut luni că strategia aplicată în arhipelag nu a permis ca propagarea virusului să fie stopată în Auckland – cel mai mare oraş din Noua Zeelandă atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie – de aceea se impune o nouă abordare.

De asemenea, Australia și-a abandonat „toleranța zero” sau „abordarea Covid zero” la începutul lunii septembrie, după un blocaj strict la Melbourne. America de Nord și majoritatea Europei încearcă „să trăiască cu virusul”, au relaxat măsurile dure odată cu  succesul campaniilor de vaccinare.

Restricțiile nu funcționează

Experții nu sunt surprinși de schimbarea strategiei zero-Covid, observând că răspândirea variantei delta face ca aceste abordări să fie inutile.

„Nu este o surpriză faptul că Noua Zeelandă și-a abandonat planul zero Covid – varianta delta extrem de transmisibilă a schimbat jocul și înseamnă că o strategie de eliminare nu mai este viabilă”,  a declarat pentru CNBC Lawrence Young, virolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea de la Warwick.

„Asta nu înseamnă că abordarea țărilor în gestionarea pandemiei – restricții stricte la frontieră, măsuri de carantină și urmărirea puternică a contactelor – nu a fost eficientă, dar restricțiile grele continue sunt dăunătoare pentru indivizi și societate”, a spus el, precizând că politicile de toleranță zero vor deveni mai dificile pe măsură ce economiile se redresează.

author avatar
Radu Jacotă Redactor