AcasăCORONAVIRUSStatul pune „bețe-n roate” donatorilor de plasmă pentru pacienții COVID-19: Sistem îngreunat...

Statul pune „bețe-n roate” donatorilor de plasmă pentru pacienții COVID-19: Sistem îngreunat și legislație „incompletă”

Statul pune „bețe-n roate” donatorilor de plasmă pentru pacienții COVID-19: Sistem îngreunat și legislație „incompletă”Statul pune „bețe-n roate” donatorilor de plasmă pentru pacienții COVID-19: Sistem îngreunat și legislație „incompletă”

Tratamentul cu plasmă este foarte important în tratarea cazurilor grave ale bolii COVID-19, din această cauză, pacienții vindecați sunt îndemnați să doneze, însă procesul unul este atât de îngreunat, încât unii ar trebui să scoată bani din propriul buzunar pentru a face testele necesare premergătoare donării.

Pacienții COVID-19 care se află în stare gravă au o șansă în plus la viață, una foarte mare, dacă primesc un tratament cu plasmă cu anticorpi care poate fi donată doar de cei infectați care au fost declarați vindecați. Pentru a putea face acest lucru, persoanele vindecate trebuie să prezinte documentele care atestă acest lucru – test de coronavirus cu rezultate negative. Însă nu toți cei care au avut boala au fost testați pentru a fi confirmată vindecarea de COVID-19 întrucât au fost externați din spital mai devreme.

Vor să doneze, dar nu pot

Prin această situație trece și George Rizea, un pacient din Târgoviște, care a vrut să doneze plasmă cu anticorpi, însă, deși în spital i s-au făcut mai multe analize de sânge, a fost informat doar de rezultatul unuia dintre primele teste de coronavirus, care era pozitiv. Astfel, deși vrea să îi ajute pe cei care încă se luptă cu temutul virus SARS-CoV-2, nu poate face acest lucru.

„Eu am încercat deja de la telefon, fiind încă în spital, am încercat să aflu detalii despre cum aș putea să donez. Mie mi s-au efectuat câteva teste de sânge și un singur test care a ieșit pozitiv acum vreo trei săptămâni. Din acel moment nu mi s-au mai făcut teste”, a declarat acesta pentru Digi24.

Cei care vor să doneze plasmă trebuie să se prezinte la centru cu un test de coronavirus negativ. Însă, cei care au fost externați din spitale fără acest test, se regăsesc într-o situație incertă.

„Acești pacienți este foarte dificil să îi gestionăm. Ei au ieșit pozitiv din spital, dar nu știm sigur dacă s-au vindecat și ne pot supune pe noi unui risc de contaminare. În al doilea rând nu știm dacă au trecut 2 săptămâni din momentul în care ei au ieșit negativi. Se pot adresa DSP-ului, se pot adresa oricărui spital, pentru că este foarte important ca acești oameni să își facă testul SARS-CoV-2 să știe că s-au negativat, iar dacă nu, să reintre în izolare, să nu contamineze pe alții”, a explicat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București.

O altă piedică din sistemul sanitar din România este faptul că legislația nu îi ia în calcul și pe pacienții care nu au fost internați deloc.

„S-a demonstrat ajutorul exclusiv pentru criticii internați în spital. Efectiv îi ajută să depășească stadiul grav al bolii, prin acești anticorpi pe care îi dezvoltă organismul, după trecerea prin boală”, a punctat Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița.

În plus, nici sistemul național de donare a plasmei nu este bine pus la punct deoarece există doar 17 centre în întreaga țară, iar mulți oameni care vor să doneze se regăsesc în situația de a fi nevoiți să călătorească pe distanțe lungi, pe propria cheltuială, pentru a-i putea ajuta pe cei care se luptă cu boala.

Cine poate dona plasmă cu anticorpi și în ce condiții

– persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 și 60 de ani.
– donarea se poate face la cel mult 3 săptămâni de la ieșirea din spital
– donatorii trebuie să prezinte biletul de externare din spital și analize care atestă că au fost declarați vindecați de COVID-19.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger